slideshow04

КЛЕР: Представљен пројекат "Ми бринемо о старима"

Прибој, 28.04.2014. - У просторијама Омладинског центра у Прибоју, у понедељак је одржана конференција за медије поводом представљања међуопштинског пројекта "Ми бринемо о старима". Пројекат који заједно реализују општине Прибој и Пријепоље и центри за социјални рад из Прибоја, Пријепоља и Нове Вароши, представницима медија представили су помоћник председника општине Прибој за локални и економски развој, Крсто Јањушевић, директор Центра за социјални рад из Прибоја, Зоран Полић и Магдалена Пријовић из Канцеларије за лер. Носилац пројекта је општина Прибој, док се исти финансира из средстава Европске уније кроз програм "EU EXCHANGE 4", који спроводи Делегација Европске уније у Србији у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина Србије (СКГО). Укупна вредност пројекта износи 197.983,77 евра.

 

На конференцији је ближе представљен пројекат „WE CARE FOR THE ELDERLY“ ("Ми бринемо о старима"), а исти је конципиран на начин да допринесе унапређењу услуга социјалне заштите као и самог положаја старих лица у три локалне самоуправе из Златиборског округа. Предвиђени период спровођења пројекта је годину дана. Уговор о реализацији је потписан 29. јануара у Београду, након чега се ушло у имплементацију пројекта. У оквиру активности планирано је креирање базе података корисника услуге помоћи у кући; набавка два теренска возила; ширење стандардних услуга помоћи у кући на сеоска подручја; увођење ванстандардног пакета услуга (основне здравствене услуге); акредитација 45 геронтодомаћица; осам месеци пружања услуге помоћ у кући за 353 корисника из средстава пројекта; социјализација старих лица.

„Циљ пројекта је подизање нивоа социјалне заштите старих, лица са инвалидитетом и хронично оболелих. Ми ћемо унапредити обученост особља и опште стање људских ресурса, како би пројекат био успешно реализован и обухватио што више људи којима је неопходна помоћ“, рекао је Крсто Јањушевић у свом обраћању медијима.
Према речима председника општине Нова Варош, Димитрија Пауновића, просечна старост житеља општине Нова Варош је 45 година, што показује да постоји довољно разлога за увођење једног оваквог вида услуге у средини која има велики удео старих лица, првенствено у сеоском пордручју. „Наша локална самоуправа то није могла самостално да финансира, због чега нам је ЕУ помогла кроз програм Exchange 4 да покренемо ове социјалне услуге, што нам много значи. Надам се да ће по завршетку пројекта услуге наставити да функционишу и да ће центри за социјални рад имати довољно капацитета да након обуке самостално спроводе ове активности у наредном периоду“, објаснио је председник општине Нова Варош.

Кључни актери у спровођењу пројектних активности су локалне самoпуправе и центри за социјални рад, док су крајњи корисници пројекта корисници услуге помоћ у кући, нарочито у изолованим, руралним подручјима, која су, услед географске удаљености, до сада била углавном ускраћена за овај вид социјалне заштите. Услугу помоћи у кући пружаће 37 постојећих геронтодомаћица као и 8 незапослених жена које ће заједно проћи акредитован прoграм обуке за геронтодомаћице. Услуга ће се пружати на следећи начин: општина Прибој ће ангажовати 15 неговатељица које ће покрити 70 корисника, општина Пријепоље ће ангажовати 20 неговатељица које ће покрити 233 корисника, а Нова Варош ће ангажовати 10 неговатељица које ће покрити 50 корисника. Са конференције је поручено да слична врста услуге је у општини Прибој заживела још 2007. године, када су Одлуком Скупштине општине Прибој, Центру за социјални рад опредељена додатна средства за обављање исте, а до сада укупно има 55 корисника у Прибоју, који се углавном налазе у градском подручју. Реализацијом пројекта "Ми бринемо о старима", услуга ће бити појачана и доступнија и у сеоским подручјима.
mi brinemo o starima
mi brinemo o starima konferencija