slideshow04

Оживљавање текстилне индустрије у Прибоју: Састанак италијанског "Росинија" и Комапатекса са представницима општине Прибој

Текстилна индустрија у Србији некада је запошљавала преко 250 хиљада радника. Гардероба шивена у Србији носила се широм света. Ништа мање слична ситуација била је некада и у Прибоју, чији су грађани добро живели као запослени у текстилној индустрији. Можда и последњи покушај да се ова грана индустрије врати у живот у Прибоју, било је отварање Компа Текса, фирме Момира Спајића из Прибоја, која је протеклих 13 година колико постоји, имала прецизно дефинисано тржиште, стручну радну снагу и најсавременије машине у округу.

ozivljavanje-tekstilne-industrije

Данас је ситуација нешто другачија. Пословање Компа Текса је знатно отежано услед недостатка стручне радне снаге за количине које захтева тржиште, немогућност побољшања индустријског парка, сада већ застарела опрема, што свакако доводи до смањене продуктивности. Све ово данас било је тема састанка власника Компа Текса и представника италијанске фирме Росини, Паула Магонија и Ђанкарла Компане који је и створио Компа Текс, са представницима локалне самоуправе у Прибоју. На састанку са председником општине Прибој Лазаром Рвовићем и његовим помоћником за локални и економски развој Крстом Јањушевићем, изнети су неки од главних проблема са којима се суочава текстилна индустрија у Прибоју у приватом сектору, за чије решавање је свакако потребна помоћ локалне самоуправе.
Према речима Момира Спајића потребе за послом постоје, али услед застарелости опреме смањена је и продуктивност. Према његовој оцени, да није било економске кризе, Прибој би био центар текстилне индустрије у Србији. Како је рекао Ђанкарло Компана из италијанске фирме Росини, посла у текстилној индустрији има, само је неопходно наставити добру сарадњу уз помоћ општине Прибој.
Председник Општине Лазар Рвовић, истакао је да је локалној самоуправи у том случају акценат на запошљавању људи. Како је он рекао, некада је тежи задатак сачувати неко радно место, него отворити ново. Прибој је у смислу подршке на првом месту заинтересован за очување Компа Текса у овом облику у коме већ постоји, али и за помоћ у виду субвенција за отварање нових радних места, организовање програма преквалификација у сарадњи са НСЗ. Додатне погодности су оствариве и кроз новоформирану Слободну зону у Прибоју, речено је на састанку.
Помоћник председника Општине за локални и економски развој Крсто Јањушевић, партнерима Компа Текса из Италије представио је могућности за улагање и потенцијалне инвестиције на 5,5 хектара браунфилд локација и 17 хектара гринфилд локација у Прибоју. Уз велике напоре Владе Србије а у сарадњи са локалном самоуправом, створиће се бољи услови за улагање у Прибој, а самим тиме и за нова запослења, рекао је Јањушевић.
Представници фирме Росини из Италије, Компа Текса из Прибоја и локалне самоуправе у Прибоју договорили су се да ће заједничким снагама и ресурсима покренути и оживети текстилну индустрију у Прибоју. Помоћ Општине неће изостати у виду субвенција, које би омогућиле грађанима Прибоја да се доквалификују и пронађу запослење, а самим тиме да се Прибој и Србија врате на стари курс, када је Србија креирала и шила готово за цео свет у преко стотину текстилних фабрика.
С.М.