slideshow04

Општине јужне и југоисточне Србије на путу да постану транспарентније и ефикасније

Недовољно развијене 34 локалне самоуправе на југоистоку и југозападу потписале су 10. новембра са развојним програмом Европски ПРОГРЕС који финансирају Влада Швајцарске и Европска Унија, Меморандум о разумевању о активностима у области доброг управљања. Меморандум је у име Општине Прибој потписао председник Општине Лазар Рвовић.

potpisivanje memoranduma evropski progres

Овај документ даје оквир за увођење принципа и пракси доброг управљања које треба да допринесу повећаној одговорности, транспарентности, ефикасности и отворености локалних самоуправа. Потписивањем Меморандума чини се први корак ка успостављању одрживих капацитета у општинама за рад у овој области.

Амбасадор Швајцарске у Србији Жан Данијел Рух честитао је представницима 34 локалне самоуправе на препознавању значаја и подузимању овог кључног корака који ће систематски и суштински да унесе промене неопходне за стабилан и трајни развој.

„Кроз имплементацију принципадоброг управљања, нарочито када је у питању спровођење партиципативне политике и праксе, локалне власти ц́е знати како да своје обавезе испуњавају у складу са израженим потребама свих грађана, транспарентно и ефикасно. Оног тренутка када се изгради тај однос где сви раде заједно на бољитку своје заједнице и то постане трајна пракса, моћићемо да кажемо да смо остварили свој циљ унапређења локалних заједница,“ додао је Рух.

„Овим механизмом фокус Европске уније и Владе Швајцарске пребацује се тамо где се проблеми генеришу али и решавају – на локални ниво. Добро управљање је алатка да достигнемо међународне стандарде кроз аналитичко приступимо стратешком планирању,“ рекао је Иван Бошњак, државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Општине ће у овом процесу бити подржане од стране Европске уније и Владе Швајцарске кроз развојни програм Европски ПРОГРЕС. Посебна пажња биће посвећена активностима везаним за реализацију инфраструктурних пројеката кроз усвајање или измене досадашњих прописа и регулатива али и за активности које се тичу јачања општинских капацитета кроз програм обука, формирање центара за добро управљање и спровођење реформи локалног управљања.

„Европска унија и Влада Швајцарске кроз Европски ПРОГРЕС настоје да спровођење принципа доброг управљања постане пракса у свакодневном раду и функционисању локалних самоуправа. Ово се неће десити преко ноћи али потписивањем Меморандума о разумевању, општине учеснице програма су показале вољу и заинтересованост за процес што је први корак на путу ка унапређењу економског и друштвеног развоја. На овом путу наш програм ће им пружити пуну подршку,“ рекао је Греам Тиндал, менаџер развојног програма Европски ПРОГРЕС.

Програм је у претходном периоду активно радио на процени тренутног стања у сфери доброг управљања у све 34 општине потписнице Меморандума о разумевању. Резултати ове процене служиће припреми појединачних реформских пакета за сваку локалну самоуправу понаособ који ће општинама бити представљени почетком 2016. године.

Извор: www.europeanprogres.org