slideshow04

Завршена овогодишња подела црева за изградњу сеоских водовода

Општина Прибој и ове године донела је одлуку о помоћи грађанима којима је иста потребна за изградњу сеоских водовода. Одлуку је подржало Општинско веће општине Прибој, па је тако основана Комисија за изградњу сеоских водовода, на чијем је челу члан Већа Драго Дробњаковић.

Укључујући и прошлу годину, средства која је Општина определила за набавку црева за сеоске водоводе, како би на тај начин подстицала развој пољопривреде, износе 3,5 милиона динара. Са прошлом годином, укупно је подељено 86км црева, а обухваћено је 350 домаћинстава. Дељено је искључиво црево високог квалитета, прве класе, које може да се користи како за водоводе за наводњавање, тако и за пијаћу воду. Црево је од 10 бара, а подељена су три профила црева, 1/2 цола, 3/4 цола и један цол.

Подстицај развоју пољопривреде од стране локалне самоуправе дат је на овај начин, јер правог подстицаја без воде нема. Према речима председника Комисије за поделу црева Драга Дробњаковића, интересовање грађана и ове године је било велико, тако да је свеукупна дужина ископаних канала била већа од дужине набављеног црева. Иако је максимална дужина црева по домаћинству била 30 000 динара у динарској вредности, Комисија је била принуђена да крати максималну дужину црева, како би обухватили већи број грађана, па је просек по домаћинству био од 250 до 300 метара црева. У заједничкој акцији изградње сеоских водовода, грађани су били инвеститори а Општина је дала неопходну помоћ, тако да су грађани били ти који су морали да реше имовинско-правне односе, ископавање канала и извор, док је Комисија само вршила увид.

Овогодишња подела црева је завршена, а наредни позив се очекује у фебруару следеће године, када ће бити набављено више црева, јер је остало доста домаћинстава која нису добила црево у овој подели. Први приоритет у позиву који ће бити следеће године имаће грађани који први пут добијају црева, док ће други приоритет бити они који имају дужи водовод.

С.М.

seoski vodovodi