slideshow04

ХЕЛП: Потписани уговори о донацији

Потписани уговори о донацији између немачке организације Help-Hilfe zur Selbsthilfee.В и двадесет клијената

У просторијама општине Прибој,данас 26.11.2012.(понедељак), у 10 часова, су потписани уговори о донацији између немачке организације Хелп-Хилфе зур Селбстхилфее.В  и двадесет клијената који ће бити подржани у оквиру пројекта „Подршка локалном одрживом развоју кроз смањење сиромаштва и економско оснаживање“. Потписивању уговора поред представника Хелпа, присуствовали су и представници општине Прибој, Борис Мрдовић и председник општине Лазар Рвовић.

У складу са развојним приоритетима општине биће подржано 10 услужних, 4 занатске, 6 пољопривредних делатности. Ових двадесет кандидата, који су прошли две фазе селекције и својим предлозима задовољили социјалне и економске критеријуме за подршку, добиће опрему просечне вредности до 2.400,00 евра. Поред опреме биће им омогућено похађање пословних и стручних обука како би се обезбедила одрживост њихових бизниса. Учешће жена, међу подржаним бизнисима у Прибоју, износи 55 одсто.

Обавезе потписника уговора су регистрација делатности, 15 часова друштвено корисног ангажовања, похађање пословних и стручних обука и повраћај 20% од вредности добијене опреме.

Хелп је, преко своје канцеларије у Краљеву, само у региону Шумадије, и западне Србије, до сада подржао више од 1300 малих бизниса који су грантовима у опреми и материјалу започели пословне активности и остварују редован извор прихода за своје породице.

Вредност дела пројекта за Општину Прибој износи 67.336,00 евра, од чега општина суфинансира 35.6 одсто, односно 24.000,00 евра.

Пројекат финансира немачка влада и суфинансирају петнаест циљних градова и општина у Републици Србији у којима ће бити подржано најмање 500 малих бизниса и четири кооперативе.

 
О пројекту:

Пројекат „Подршка локалном одрживом развоју кроз смањење сиромаштва и економско оснаживање“ хуманитарна организација Хелп спроводи од марта 2012. до краја октобра 2013. Године на територији градова Лесковац, Краљево, Ниш, Нови Пазар, Смедерево и Врање и општина Бела Паланка, Бујановац, Мершона, Пирот, Прибој, Пријепоље, Прешево, Сврљиг и Тутин.

Укупна вредност пројекта износи 1.743.400,00 евра, а финансирају га немачка влада и циљни градови и општине.

Општи циљ програма је допринос одрживом развоју у Србији са посебним освртом на оснаживање локалних економских структура у циљним градовима и општинама. Томе ће допринети посебни циљеви кроз економску и едукативну подршку локалном развоју, додељивањем најмање 500 грантова у виду опреме за започињање и/или развој бизниса. Просечна цена гранта је 2.400,00 евра, а уз опрему корисницима ће бити омогућено похађање пословних и стручних обука ради унапређења пословања.