slideshow04

Завршена прва фаза радова на ископавању средњовековног града Јагата

Прошле седмице након два месеца рада, Завичајни музеј из Прибоја, завршио је радове на ископавању средњовековног града Јагата. На висини од око 900 м надморске висине, коначно су се појавили обриси некадашњег доњег града, одбрамбене куле и дела зида, а све то захваљујући финансијској подршци Општине Прибој, која је за јавне радове издвојила 2 милиона динара.

jagat 2017

На ископавању Јагата радило је 20ак људи, чији је рад био финансиран из средстава локалне самоуправе. Ово је само прва фаза ископавања, а оно што следи у наредним годинама је делимична реконструкција зидова и стављање Јагата у туристичку понуду Прибоја. Будућа истраживања, која тек следе, даће више података о томе како је у граду био организован живот. Према речима директора Завичајног музеја из Прибоја, Сава Дерикоњића, ни то када је стварно саграђен, не може се са сигурношћу тврдити, али је евидентно, имајући у виду тип градње да се ради о објекту који је зидан пре почетка 15. века.

Тврђава на чијем се ископавању радило заузима простор од 1,2 хектара, са остацима куле осматрачнице, одбрамбеног зида и одбрамбене куле четвороугаоног облика. Настанак Прибоја као града директно је повезан са утврђењем Јагат на Бићу, што се дало закључити из историјских списа. Најстарији писани подаци о постојању Јагата датирају из 1448. Због његове важности, под његовим зидинама гинуле су војске српских деспота и босанских банова. Падала је тврђава из једне у другу руку све до 1530. године када су Јагат освојили Турци.

Тек започето ископавање овог древног града је вишегодишњи пројекат Завичајног музеја, који ће у будућности реализовати уз помоћ локалне самоуправе. Прва фаза подразумева археолошка истраживања горњег и доњег дела Јагата, друга конзервацију зидова, кула, бунара, цистерни за воду, магацина за храну, оружарнице, војне касарне и старешинске штабне просторије. Следи делимична реконструкција, а након тога туристичка промоција. Уколико се приликом ископавања Јагата потврди постојање насеобине из гвозденог доба и пронађе још материјалних трагова, Мали Бић, као историјска и културна заоставштина, имаће двомиленијумски значај.

Фото: ФБ Завичајни музеј Прибој