slideshow04

Стручна пракса у ФАП-у за 50 младих Прибојаца

У оквиру програма Јавних радова и Стручне праксе за које је општина Прибој определила у овој години 10 милиона динара, данас је потписан први уговор за 50 лица, који ће бити ангажовани овим средствима за стручно усавршавање у ФАП Корпорацији.

Уговор, који ће после више од деценије по први пут омогућити запошљавање нових кадрова и младих људи у некадашњем гиганту, потписали су председник општине Прибој, Лазар Рвовић и генерални директор ФАП-а, Ранко Вуковић.

Истичући да је потпуно природно да се први уговор потпише управо са ФАП-ом, који је и даље најзначајнији привредни субјекат у граду, председник Рвовић је нагласио да је ово шанса за младе људе свих профила да се обуче и покажу током 9 месеци, како би успели од старих мајстора и инжењера да стекну знања за предстојећу неминовну смену генерација у фабрици. Рвовић је изразио и очекивања да ће сви они који се добро покажу током стручне праксе бити и ангажовани у престојећим значајним пословима које ФАП очекују у већ потписаним уговорима са Војском Србије као и за развој комерцијалног камионског програма за најшире тржиште.

Генерални директор ФАП корпорације, Ранко Вуковић, захвалио се на помоћи коју Влада Србије и локална самоуправа Прибоја чине у процесу ревитализације ФАП-а, истичући да је први захтев Министарства одбране Републике Србије у процесу укључења прибојске фабрике у наменску индустрију управо био фокусиран на процесима побољшања кадровске структуре и подмлађивања радне снаге. Влада Србије је определила значајна инвестициона средства у технолошко опремање фабрике и осавремењавање машинског парка, а овај уговор са општином Прибој ће бити почетак дугорочног програма стварања јаке кадровске структуре у свим сегментима производње у ФАП-у. Истичући да у овом тренутку постоји више „уских грла“, која праве озбиљан проблем при већим испорукама и захтевима купаца, Вуковић је изразио очекивања да ће се ангажовани млади људи усавршити у што краћем року јер према постигнутим договорима, ФАП очекује неколико значајних пословних уговора који ће изискивати повећан број радне снаге и стручност у сваком такту и сегменту производње.

Председник општине Прибој, Лазар Рвовић, најавио је и додатне мере за подстицај запошљавања у овој години кроз сарадњу у програму Јавних радова у којима ће општина Прибој учествовати у суфинансирајућем пројекту са Националном службом запошљавања.

Фото: Г. Рековић

fap strucna praksa