slideshow04

Представљен SWISS PRO - Програм подршке Владе Швајцарске развоју општина

У Прибоју је у среду 31. октобра представљен програм подршке унапређењу доброг управљања и социјалне укључености SWISS PRO, који је финансиран од стране швајцарске Владе у укупном износу од 5,8 милиона евра. Програм спроводи Канцеларија УН за пројектне услуге у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина и ресорних министарстава. Представљање програма био је повод за посету представница Канцеларије УН за пројектне услуге општини Прибој.

Програм SWISS PRO биће реализован у 99 градова и општина у Србији, а узимајући учешће и општине Прибој у претходним пројектима, представнице UNOPS-а су оцениле да ће и сарадња у будућности бити успешна.

"Подршка коју ћемо обухватити односиће се на унапређење доброг управљања, кроз сет активности подршке грантова и подршке за унапређење е-управе, затим изградња капацитета за локално управљање, јер су наше циљне групе заправо запослени у локалним самоуправама, али и наравно унапређење политика социјалне заштите, социјалне укључености и родне равноправности.", рекла је национална менаџерка програма SWISS PRO Ана Недељковић Беља.

Општина Прибој ће узети учешће из три области на конкурсима, рекао је Борис Мрдовић, председник СО Прибој.

"То су пре свега јачање електронске управе, односно капацитета на нивоу Општинске управе, са неколико позиција и аспеката и софтверског, као и других активности. Други сегмент је сегмент социјалне политике и наравно родне равноправности.", рекао је Мрдовић.

Он је подсетио да је општина Прибој и до сада имала значајних активности, поготово када се ради о локалном механизму за родну равноправност, а у будућности посебна активност биће усмерена на јачање е-парламента, што ће довести до стварања услова за рад парламента у електронској форми, посебно када је у питању јачање и гласање скупштинског сазива.

Јавни позиви у оквиру програма који је представљен у Прибоју, биће расписани наредне године.

predstavljen swiss pro program