slideshow04

Враћа се Основни суд у Прибој

На седници Владе Србије, усвојен је Предлог Закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава, чиме се враћа Основни суд у Прибој. Предлог Закона је послат Скупштини Србије данас на усвајање, након чега ступа на снагу.

Приликом усвајања нове одлуке о мрежи основних судова, у мандату претходне Владе, Општински суд је неправедно укинут у Прибоју и припојен Основном суду у Пријепољу. Оваквим чином грађанима Прибоја био је отежан приступ правди, иако је седиште Основног суда у Прибоју било још од педесетих година. Општина Прибој испуњава све услове за поседовање седишта Основног суда у Прибоју, као што су наменски урађена зграда за суд, са свим садржајима, потребним уређајима и инвентаром, број становника, велика и разуђена гранична територија, као и довољан број предмета у кривичној, парничној, ванпарничној и извршној материји. Враћањем Основног суда Прибоју, вишеструко ће се смањити и трошкови.

У протекле три године од када се примењује Закон из 2010. године, када је и укинут Основни суд у Прибоју, уочени су бројни недостаци који се односе на територијалну организацију пре свега основних судова и основних јавних тужилаштава. Наиме, према важећем законском решењу у Републици Србији постоје само 34 основна суда, у оквиру којих постоји велики број судских јединица. Имајући у виду чињеницу да су се кривични поступци и већина парничних поступака водила у седишту суда то је стварало велике проблеме и трошкове како странкама, тако и другим учесницима у поступку, а нарочито адвокатима, везаним за долазак на суђење. При том треба имати у виду да је већи број места у Републици Србији остао без свог суда, што свакако није оправдано, имајући у виду број становника у тим местима, као и традицију, будући да су та места увек имала суд. С тога је закључено да је неопходно повећати број основних судова на 67 и редуковати број судских јединица будући да су се оне показале као нерационално решење. Ово свакако представља најважнији разлог за доношење овог закона имајући у виду да основни суд представља базични суд и да се највећи број грађана управо обраћа основним судовима у циљу заштите својих права и интереса. Упоредо са тим извршена је и измена територијалне организације основних јавних тужилаштава која прати територијалну организацију основних судова. Доношење новог Закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава неопходно је и због усклађивања са изменама Закона о уређењу судова, Закона о судијама и Закона о јавном тужилаштву.

Законом ће се заједно са изменама Закона о уређењу судова, којим се предвиђају одређене измене у стварној надлежности виших и основних судова, као и изменама Закона о судијама, које ће омогућити распоређивање судија у нове судове, омогућити равномерна оптерећеност судова и судија у Републици Србији.Поред тога новом територијалном организацијом основних судова и јавних тужилаштава биће омогућен лакши приступ правди свим грађанима с једне стране, као и ефикасније обављање послова основних јавних тужилаштава који се пре свега односе на гоњење учиниоца кривичних дела.
osnovni sud priboj