slideshow04

Одржано 30. заседање Општинског већа општине Прибој

Данас је у кабинету председника општине, одржано 30. по реду заседање Општинског већа. Пред члановима Већа данас се нашао дневни ред од 8 тачака, од којих су након усвајања записника са претходног заседања, на предлог председника општине Лазара Рвовића одложене тачке под редним бројевима 3,4,5. и 8. тачка - Текућа питања.

У уводном излагању, председник Општине Лазар Рвовић, обавестио је чланове Већа да је обезбеђен мазут за месец октобар и да у том смилу нема дилеме око почетка грејне сезоне, као и да је направљен оквирни план за месец новембар ове године, када је грејање у питању. Након тога дао је предлог за допуну дневног реда, коју су већници прихватили а тиче се разматрања тренутне ситуације у ФАП Корпорацији а.д. у реструктурирању. По овој допуни, расправа је отворена као прва тачка дневног реда. Председавајући, председник општине, подсећања ради изнео је чињенично стање у Фабрици аутомобила Прибој, истакавши да у овом тренутку касне четири и по плате и обзиром на број запослених, који је 1103, а са зависним друштвима око 1500, ово је алармантно стање. Он је казао да за дискусијом реално нема много потребе, јер је и више него јасно да је у ФАП-у општи хаос. Кашњење плата радницима ФАП-а изузетно утиче, готово у потпуности на наплату грејања и уопште на социјално економску ситуацију у граду. Обзиром на то да општина нема никакве ингиренције када је ФАП Корпорација а.д. у реструктурирању у питању и да онда када је локална самоуправа била вољна и спремна, па чак и тражила да учествује у решавању проблема ФАП-а, није јој било дозвољено, као и последњи пут када јој је тражено да помогне, кандидат локалне самоуправе за учешће у решавању проблема фабрике је одбијен. Члан Општинског већа Милисав Шалипур, надовезујући се на дискусију председника општине, истакао је да сматра да су лоши међуљудски односи додатни лајт мотив за улажење у причу некога са стране, ко би реално могао да буде доста објективнији и да не би било лоше да руководство ФАП-а направи пословни план за 3,6 и 12 месеци, како би се са тим обратили Влади Србије. Да се ванредно стање више не би продужавало, због радника ФАП-а, због грађана Прибоја, који оваквом ситуацијом највише губе, на иницијативу председника Општине, Веће ће послати допис Влади Србије у коме ће захтевати хитан састанак у вези са ФАП Корпорацијом а.д. у реструктурирању. 
Поводом друге тачке дневног реда, Извештаја о оствареним приходима и примањима и извршеним расходима и издацима буџета општине Прибој у периоду јануар-септембар 2013.године, заседању је присуствовала Рада Милинковић, руководилац одељења за буџет. Она је истакла да је Буџет реално планиран, да одступања постоје једино у динамици а да је 86% заступљено пуњење Буџета, додуше углавном као резултат трансфера. Извештај је прихваћен и послат Скупштини општине на усвајање.
Предлог Одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету општине Прибој за 2013. годину, такође је прихваћен и послат Скупштини на усвајање. Током разматрања истог, констатовано је да ребаланс јесте нужно зло, али да је Буџет реално планиран.
Општинско Веће је данас разматрало Извештај о раду за 2012/2013. годину и Годишњи План рада Предшколске установе Невен за 2013/2014.годину, који су уз речи хвале једногласно прихваћени и прослеђени одборницима локалног парламента.
На самом крају заседања, председник општине Прибој, Лазар Рвовић упознао је чланове Већа са својим плановима за наредну недељу, када ће им изнети предлог мера за смањење свих могућих трошкова, који могу да се преиспитају. Истакао је да планира укидање репрезентације, првенствено је рекао да се планира знатно смањење плата свих општинских функционера, обзиром на то да нам је обавеза али и препорука да се угледамо на државни врх. Предлог мера председника општине биће на разматрању наредне недеље.
30 sednica opstinskog veca 2013