slideshow04

Успешно реализован пројекат Скупштинског одбора за родну равноправност - "ЗДРАВА ЖЕНА СРЕЋНА ПОРОДИЦА"

Пројекат "ЗДРАВА ЖЕНА СРЕЋНА ПОРОДИЦА" Скупштинског одбора за родну равноправност Прибој, финансира Европска унија и Влада Швајцарске преко Програма европског партнерства с општинама ЕУ Прогрес, а удео у финансирању има и Општина Прибој. Пројекат траје пет месеци - од јуна до новембра 2013. године, а за досадашња четири месеца трајања, чланови пројектног тима успешно су завршили низ активности: едукације путем здравствених радионица и кампању путем ТВ емисије уживо,поделом промотивног матеијала и приказивањем ТВ спота и радио џингла.

Сам назив пројекта „ЗДРАВА ЖЕНА СРЕЋНА ПОРОДИЦА“, много говори. Уколико је жена здрава и породица ће бити срећна, управо зато је актуелни пројекат и имао за циљ превенцију болести репродуктивних женских органа. Нажалост, статистички подаци о броју оболелих жена од рака дојке и рака грлића материце су поражавајући, како за општину Прибој, тако и за целу Србију. По броју оболелих од карцинома грлића материце Србија заузима неславно прво место у Европи.
ОО за РР, трудећи се да едукује жене и укаже на значај превенције, кроз овај пројекат заједно са пројектним тимом организовао је пет радионица са темом превенције рака дојке и рака грлића материце.Три радионице су одржане у сеоским подручјима (Кратово, Саставци и Забрњица), а две радионице у самом Прибоју. Предавачи на овим радионицама су били др Александар Раковић, гинеколог и др Зоран Буква,гинеколог, уз помоћ свих чланова ОО за РР. Радионицама је присуствовало око 120 жена. Ове радионице биле су и медијски пропраћене, што само иде у прилог општој едукације женске популације.
Добра околност била је и чињеница да се реализација ових радионица поклопила са акцијом Министарства здравља Србије и доласком покретног мамографа у Прибој. На свакој радионици и лекари гинеколози и чланови тима апеловали су на жене да обавезно ураде бесплатан мамографски преглед. За нешто више до месец дана боравка мамографа у Прибоју, превентивни преглед је урадило око 1800 жена старости од 50-69 година.
По завршетку радионица, на ТВ Прибој снимљена је једночасовна емисија уживо у којој су гостовали сви чланови ООРР , гинеколог Александар Раковић, једна учесница радионице и жена која је преживела рак дојке и која је искрено испричала своју животну причу и и поручила свим женама да редовно иду код гинеколога, јер тих пола сата, колико траје преглед, може женама спасити живот.
РАК ЈЕ ИЗЛЕЧИВ АКО СЕ ОТКРИЈЕ НА ВРЕМЕ, БУДИ БРЖА, ОБАВИ ПРВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕД, МИ СМО ЧУВАРИ СВОГ ЗДРАВЉА - само су неке од порука на лифлетима, чија подела је део пројекта „Здрава жена срећна породица“.
Судећи по коментарима учесника радионица, по одговорима анкетираних суграђанки и гледаности прилога и емисија које су пратиле овај пројекат чланови ОО за РР могу бити презадовољни резултатима, а позитивне ефекте, везане за репродуктивно здравље жена, могу да очекују у будућности.
zdrava žena srećna porodicazdrava žena srećna porodica
euprogres logo