slideshow04

Dom kulture: Predstava "Noć bogova"

U velikoj sali pribojskog Doma kulture, u četvrtak 9. oktobra od 19:30 časova, odigraće se pozorišna predstava "Noć bogova", u izvedbi Amaterskog pozorišta Doma kulture iz Prijepolja.

Predstava prati tekst tekst, u kojem poslednjih 20 godina najčešće igrani savremeni hrvatski dramatičar, romansijer i pripovedač Miro Gavran (1961), tematizuje odnos umetnika i vlasti u totalitarnom sistemu, a kao takav je igra u igri, u kojoj su od istorijskih činjenica i zbivanja u paralelnoj drami, značajniji preokreti, koji neprestano menjaju likove i njihove međusobne odnose.

Bogovi vladaju beskompromisno i nemilosrdno i nebeskom voljom uređuju živote svojih podanika. Kad razgovor dotakne prijateljstvo, prilično pijani kralj teško krije sentimentalnost, pošto su dvorska luda i Molijer, iako njegovi podanici, ipak jedini, koji smeju da vide kralja pijanog pa s njim mogu čak da podele i poneku tajnu. U trenutku razneženosti kralj svečano objavljuje da se te noći slavi desetogodišnjica nihovog prijateljstva, ujedno optužujući Molijera da je o njemu napisao dramolet, s kojim su on i dvorska luda nastupali pred kraljevim neprijateljima. Kralj stoga zahteva da dramolet u tom trenutku odigraju samo za njega. Molijer i luda ispunjuju naređenje, odigraju farsu, ali Molijer, i pored saznanja da time ispisuje vlastitu smrtnu osudu, spreman je da kralju u lice kaže sve pa i to kako ga već godinama posmatra sa osećajem mučnine u želucu, kao i to da u čitavoj Francuskoj ne postoji čovek koji ne mrzi svoga kralja, samozvanog boga…
Cena ulaznice je 150 dinara.
predstava noc bogova