slideshow04

Прибој у врху листе по транспарентности локалне самоуправе

По индексу транспарентности локалне самоуправе, Прибој се налази изнад просека у Србији, готово у самом врху листе, међу 170 локалних самоуправа у Србији, колико је у свом истраживању у овој години обухватила организација Транспарентност Србија.

Општине и градови у Србији су рангиране на основу критеријума транспарентности одређених путем чак 95 индикатора, који су сврстани у 8 категорија - "Скупштина и Веће", "Буџет", "Општина и грађани", "Слободан приступ информацијама", "Информатор о раду", "Јавна предузећа и установе", "Јавне набавке" и "Остали", индекси су могли ићи од 0 до максималних 100 бодова,а у пракси је то било од 12 до 67 индексних поена.

Са 48 бодова Прибој је на високом 31. месту, иако исти број бодова имају још три општине, само бод више још 4 општине, а разлика од свега 4 бода је међу чак 18 општина, јер рецимо 52 индексна поена има Сомбор на 13. месту ове листе индекса транспарентности. Прибој је добио најбоље оцене у категорији "Општина и грађани".

Прва је општина Пландиште са 67 бодова, друго и треће мето деле Параћин и Нови Пазар са бодом мање, следе Велико Градиште и Ужице, на петом месту, а поред града са Ђетињи, Прибој је набоље рангирана општина у Златиборском округу, јер су иза Прибоја, и Нова Варош на 45. месту, Чајетина на 54, Пожега на 69, Ариље на 76. месту, Пријепоље на 87, Бајина Башта је 104, Сјеница на 105, а Косјерић на 120. месту.

На дну лествице од 145 локалних самоуправа и 25 градских општина, односно 170 локалних заједница у Србији су Смедеревска Паланка са индексом 12, Свилајнац са 18, Богатић 19, Уб 20, Бела Црква и град Јагодина са свега 21-им индексним поеном.

Истраживања су вршена и пре две и четири године али се стање није много промеенило у односу на ову годину. Општина Прибој није била обухваћена овим истраживањима 2017. године, а у односу на пре четири године општина Прибој напредовала је за чак 18 места, када је била 49. општина у Србији, а ове године, поновимо, локална самоуправа Прибоја заузима 31. место међу 170 локалних и градских општина у Србији.

Овај циклус истраживања забележио је и неке позитивне промене у односу на ранија истраживања, као што је већа информисаност грађана о раду локалне самоуправе и јавност рада локалних органа, објављивање буџета и уважавање и прихватање предлога грађана његове намене, као и формирање антикорупцијских планова, што доводи и до повећања индекса транспарентности локалних самоуправа.

sadnice 2018