slideshow04

У Прибоју одржан јубиларни 40. Сабор лекара

Јубиларни 40.Сабор лекара југозападне Србије и северне Црне Горе одржан је у Прибоју 18. и 19. октобра, у организацији Опште Болнице и Дома здравља Прибој, а под покровитељством Министарства здравља и Општине Прибој.

Учешћа су узели лекари из пограничних градова - Бијелог Поља, Берана и Пљеваља у Црној Гори, Пријепоља, Нове Вароши и Прибоја у Србији, али и других градова наше земље као што су Ужице, Београд, Нови Сад. Чину свечаног отварања Сабора у хотелу Лим присуствовали су и директори свих здратсвених установа из поменутих градова, као и челници јавних предузећа у општини Прибој, представници локалне самоуправе града домаћина.

Све учеснике Сабора на почетку чина свечаног отварања поздравио је др Драган Пјевчевић, директор Опште Болнице Прибој и председник Организационог одбора Сабора.

О историјату прибојског здравства говорио је млади доктор Војислав Станковић, чији је деда чије и име носи, управо поставио темеље организованог здравства у нашем граду.

У име локалне самоуправе срдачану добродошлицу свим гостима пожелео је др Предраг Терзић, члан Општинскго већа задужен за област здраства, док је јубиларни 40. Сабор прогласио отвореним прим, др Милош Божовић, директор Здраственог центра Ужице.

Теме овогодишњег Сабора биле су - Здраствена заштита мајке и детета, Превенција, дијагностика и терапија хроничних незаразних болести, Рехабилитациони третман болесника - значај, савремене методе и техника, као и слободне теме по избору учесника Сабора. Уз презентацију бројних стручних радова и овога пута показана је нескривена жеља за напредовањем у освајању нових медицинских знања и вештина, држећи тако корак са најсавременијим токовима савремене медицине.

Организатор је овогодишњи Сабор лекара југозападне Србије и северне Црне Горе код Лекарске коморе Србије акредитовао као Национални симпозијум са међународним учешћем,што је још једно, признање струке овом скупу.

Иначе, Први Сабор лекара југозападне Србије и северне Црне Горе одржан је јуна 1971. године у Бијелом Пољу, а од тада се наизменично одржава у шест пограничних градова Србије и Црне Горе. Прибој је по шести пут био домаћин лекарима југозападног дела Србије и севера Црне Горе, последњи пут је то било пре шест година, 2013. године. Први пут је Прибој био домаћин 4. Сабора лекара 1974. године, други пут јубиларног 10-ог - 1986. године, затим 22. Сабора 1997. године и 34. Сабора 2013. године.

Ове године, поновимо, Прибој је био домаћин јубиларног 40. Сабора лекара југозападне Србије и северне Црне Горе. Сабор је одржан у хотелу "Лим" а другог дана Сабора сви учесници су били у прилици да се упознају са природним и културно - историјским знаменитостима Прибоја, попут Прибојске Бање, манастира Св. Никола и његове изузетно вредне ризнице, а учесници Сабора обишли су и реноврани Рехабилитациони центар на Бањи, као и галерију Завичјаног музеја Прибој.

40 sabor lekara