slideshow04

Укроћен Рабреновачки поток

У општини Прибој успешно реализован пројекат “Уређење водотокова другог реда” чиме су у потпуности уређени Рабреновачки и поток Речица, као и значајан број мањих потока бујичара, а који се уливају у реку Лим.

Изграђене бране односно уставе на Рабреновачком потоку у МЗ Рача данас, 19. новембра, обишло и рукводоство општине Прибој и изразило задовољство успешно завршеним послом, али назначило и друге инвестиције које следе у овој месној заједници.

rabrenovacki potok

Рабреновачки поток је у претходним годинама и деценијама повремено кад крене бујица из брда и поток просто подивља, знао да донесе велике невоље житељима око 30 домаћинстава у његовом завршном водотоку, потоготову у насељу Доњи Рабреновац. Бујица је знала просто да носи све пред собом, да оштети имања, куће и помоћне објекте, онемогући нормалан живот и свакодневно функционисање.

Од ове јесени, то би требало да буде иза њих. Општина Прибој је ове јесени успешно привела крају пројекат Уређења водотокова другог реда, чиме је уз поток Речица у истоименом насељу дугорочено укроћен и Рабреновачки поток изградњом две бетонске уставе на неколико стотина метара, пре поменутог насеља, па житељи Доњег Рабреновца више неће имати разлога да стрепе за своје куће и имања, пре свега у низводон делу потока све до Лима.

Реализација пројекта “Уређење водотокова другог реда” коштала је 100 милиона динара без ПДВ-а, а средства је обезбедила Влада Србије преко своје Канцеларије за управљање јавним улагањима. Задовољство квалитетом изведених радова, фирме “Караџић” из Прибојске Бање изразили су и челни људи општине Прибој, председник и његов заменик, Лазар Рвовић и Саша Василић, као и Здравко Пешут директор ЈП за уређење грађевинског земљишта и развој Прибој који су данас и започели обилазак готово свих села и месних заједница у нашој општини где ће разговарати са грађанима и у директном контакту ослушнути њихове потребе и захтеве чути да ли је нешто добро урађено, и ако није образложити - зашто није, а назначиће се и реални планови до краја године, а поготову они - за наредно лето.

Изградњом друге уставе на Рабреновачком потоку у потпуности су завршени у овој години планирани радови на уређењу водотокова другог реда, приведена је крају и изградња обалоутврде на левој обали Лима на Бањском чамцу, прочишћавање мањих потока, пропуста и канала одрађено је још током лета, а већ се припрема и документација за сличне пројекте у наредној години.

Реализацијом сличних пројекта у претходним годинама и оних који следе у наредној години у општини Прибој је тако све више уређених водтокова, а тиме и све мање разлога за стрепњу њених грађана за безбедност своје имовине управо од могућих бујичних и поплавних таласа.