slideshow04

Пројекти прекограничне сарадње

У Прибоју је 21.марта, у организацији Министарства за европске интеграције Републике Србије и Канцеларије за европске интеграције Владе Црне Горе, одржана Конференција поводом отварања Трећег позива за подношење предлога пројеката за Програм прекограничне сарадње Србија-Црна Гора.

Програм прекограничне сарадње Србија – Црна Гора један је од осам програма прекограничне и транснационалне сарадње, који се у нашој земљи спроводе са суседним земљама, а координира их Министарство за европске интеграције.

До сада су кроз овај Програм реализована 2 пројекта са преко 10 милиона евра, у 14 општина Црне Горе и 10 општина Србије, међу којима је и општина Прибој, која има значајна искуства у реализацији ових пројеката.

"Општина Прибој је успешно реализовала прекогранични пројекат "Ревитализација дивљих депонија" са општином Бијело Поље, а у току је реализација два пројекта. Први "Чудни су путеви вере од Лима до Зете", који реализују ТО Прибоја и Епархија будимљанско-никшићка, и други, "Бициклистичка рута КУЛТ", који реализују Министарство просвете, науке, културе и спорта Црне Горе са невладином организацијом "Дискавер Србија" из Прибоја.", рекао је Лазар Рвовић, председник општине Прибој.

Трећи позив за прекограничну сарадњу са Црном Гором отворен је 3. марта ове године, а рок за подношење пројеката 1. јун 2022, у вредности од 3,4 милиона евра.

"Минимални износ по донацији је 120 хиљада евра, док је максималан износ 350 хиљада евра, а учешће корисника је 15 одсто из сопствених или других извора.", рекао је Михајило Дашић, помоћник министра за европске интеграције Владе Србије.

На конференцији за отварање Трећег позива прекограничне сарадње, онлајн су говорили и помоћник министра финансија Владе Србије, Марко Јовановић, и Бојан Вујовић, заменик Националног ИПА координатора Црне Горе, док је о детаљима Програма говорио Живко Колашинац, шеф заједничког секретаријата прекограничне сарадње Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине.

Рок за подношење пројеката је 1. јун ове године.