slideshow04

Одржани Михољски сусрети прибојских села

У организацији општине Прибој, и уз подршку Министарства за бригу о селу, у суботу, 1.октобра, одржани су први Михољски сусрети прибојских села. Домаћин је била МЗ Сјеверин, мултинационалнa срединa, где вековима заједно живе Срби и Бошњаци.

На омиљеном излетишту поред Лима, на коме би Сјеверницима могли позавидети и многи градски центри, окупило се преко 150 учесника из прибојских села али и комшијских општина Нова Варош и Рудо, од бројних излагача домаћих производа, воћа и поврћа, пољопривредних и кућних алатки, уникатних рукотворина, преко чувара народне традиције, до сеоског вишебоја у чобанским дисциплинама али и такмичења у припремању гурманских специјалитета овог краја - ћешкета и баклаве.

Посетиоци су могли и да пробају ова стара јела, а по оцени стручног жирија, најбоље ћешке припремила је Микана Китић из Сјеверина, док је награда за најбољу баклаву припала Зијади Хусовић.

Сусрети прибојских села били су прилика, да се оживи и од заборава сачува, културно благо народа овог краја, и Срба и Бошњака, од народних ношњи, од здравице и изворне песме, преко севдаха и песме извика, до звука древних инструмената - фруле и двојница и, помало заборављених кланета, који су некада били један од главних инструмената баш на оваквим сусретима и народним саборима.

У сеоском вишебоју, као некада, опробали су се кршни момци и делије: бацању камена с рамена најбољи је био Жељко Јаћимовић, скоку у даљ из места, Алекса Ивановић, у навлачењу клипка Ђорђе Виларет, док су у навлачењу конопца најбољи били домаћини.

Михољски сусрети прибојских села у Сјеверину завршени су дружењем и народним весељем, уз најпопуларнији народни бенд на овим просторима - увек атрактивни Гоци Бенд.