slideshow04

Министарка Ирена Вујовић посетила Прибој

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, 11. октобра, посетила је Прибој и обишла радове на санирању депоније "Дубоки поток" код Прибоја, где тренутно свој комунални отпад одлажу општине Пријепоље, Нова Варош и Прибој.

Средства за санацију депоније од близу 60 милиона динара, обезбедила је Влада Србије, а њено потпуно затварање и рекултивација уследиће када почне са радом Транасфер станица "Бањица", одакле ће се комунални отпад из све три општине транспортовати до депоније "Дубоко", код Ужица.

"После депоније" Стањевине", циљ и локалне самоуправе у Прибоју и ресорног министарства је затварање и ове депоније и заштита реке Лим, са идејом - обале Лима без депонија, бар у његовом току кроз Србију, а уместо њих зелене оазе.", рекао је председник општине Прибој Лазар Рвовић, и додао да се ружне слике са плутајућим отпадом на Потпећком језеру, више никада неће поновити, јер имамо изузетну сарадњу са садашњим Министарством заштите животне средине, што раније није био случај. Све што је договорено, практично је одрађено, па је Прибој добио доста успешних пројеката у области заштите животне средине.

"Депонија "Стањевине" на уласку у Пријепоље, била је црна тачка и права еколошка бомба, а затворена је јер су и комшије из Прибоја имале разумевања за еколошке проблеме не само Пријепољаца, јер екологија није само локална ствар, већ тражи садејство више чинилаца. Зато хвала руководству Прибоја и свим грађанима ове општине, што су имали разумевања, а сада је ево, како је и планирано, на ред дошла и санација депоније "Дубоки поток.", рекла је министарка Ирена Вујовић.

"Нимало пријатне слике смећа поред пута, дим и непријатни мириси, ускоро ће бити прошлост и на депонији код Друглића у Прибоју. Овде ће ускоро бити култивисан простор, а све захваљујући ресорном министарству које води Ирена Вујовић. Није било пројекта који смо поднели у име Општине, а да на њега није позитивно одговорено.", истакао је народни посланик Крсто Јањушевић.

Депонија "Дубоки поток" просторе се на површини 1,9 хектара и тренутно се годишње из три поменуте општине, овде лагерује око 20 хиљада тона комуналног отпада.

Депонија је почела са радом августа 1983.године, и већ пола века, због дима и несносних мириса, акутан је проблем, како корисника магистралног пута, тако и грађана суседних села ове три општине.