slideshow04

Прибоју и Бијелом Пољу за заштиту природне околине Полимља од отпада 366 хиљада евра

У оквиру прекограничног ЕУ пројекта "Заштита природне околине Полимља од отпада", ЈКП "Услуга" из Прибоја у сарадњи са ДОО "Комунално-Лим" из Бијелог Поља, добиће камион за одвожење смећа и катамаран за прикупљање плутајућег отпада, док ће Бјелопољци, уз такође мањи камион "смећарку", поставити и две плутајуће баријере, односно ланчанице на Лиму, за прихватање и усмеравање отпада.

Циљ је заштита животне средине дуж слива реке Лим, а вредност пројекта, који треба да се реализује у наредних 18 месеци је 366 хиљада евра.

Уговор о реализацији овог пројекта између два комунална предузећа, потписан је 19.јануара у Бијелом Пољу.

Поред техничких средстава и механизације, овај прекогранични пројект подразумева и набавку одређене ХТЗ опреме, као и спровођење едукација, како би се на виши ниво подигла еколошка свест грађана на пољу одлагања комуналног отпада.

За очекивати је да ће реализација овог пројекта у добром делу решити проблем плутајућег отпада на реци Лим, који је велики еколошки проблем у њеном читавом сливу, а посебно се манифестује на подручју Србије, односно општине Прибој, на акумулацији ХЕ Потпећ.

Иначе, ове две локалне самоуправе већ су сарађивале на реализацији сличног пројекта 2019.године, када је на обалама реке Лим уклоњено 20 дивљих депонија, а те локације претворене у зелене оазе са зеленилом и парковским мобилијаром.