slideshow04

У Прибоју одржан Сајам запошљавања

У Прибоју је 18.октобра одржан Сајм запошљавања, на коме је 24 послодаваца понудило преко 200 радних места, различитих профила, пре свега машинске струке, односно производних радника, металостругара, машинбравара, електричара, машинских техничара, радника на ЦНЦ машинама, инжењера и трговаца.

Са друге стране на евиденцији незапослених у нашем граду тренутно је 2760 лица. И верујемо да је било за сваког по нешто. Чак и да бирају, и једни и други. Сајам је био прилика да послодавци и потенцијално будући радници, у непосредном контакту, отворено разговарају и презентују услове, и са једне и са друге стране.  

Да ли је и у колико случајева дошло до договора, на обострано задовољство, одговор ћемо сазнати тек у времену пред нама, али ако је судити по досадашњој пракси, ова својеврсна берза радне снаге, сигурно ће у значајном броју, допринети запослењу радника односно смањењу незапослености у нашем граду.

Да ли се на основу потреба привреде, у првом реду, могу школовати тражени кадрови и изабрати занимање, са којим ће сутра лако наћи запослење, тим одлукама верујемо да је помогао и Сајам образовања, који се први пут организовао уз Сајам запошљавања.

Тако су образовне профиле и смерове прибојским основцима представиле Гимназија Прибој и Машинско-електротехничка школа. Ученици завршних разреда основних школа имали су прилику се детаљније информишу о условима уписа, смеровима и наставним програмима, док су средњошколци завршних разреда, који не планирају наставак школовања, могли да се упознају са послодавцима и информишу о траженим занимањима.

Ђацима завршних разреда, и основних и средњих школа, био је омогућен и разговор са саветником за планирање каријере из НСЗ на тему професионалне оријентације и избора занимања.

Сајам запошљавања у Прибоју организовала је НСЗ филијала Пројепоље, уз подршку локалне самоуправе.