slideshow04

Права националних мањина и остваривање националне равноправности на локалном нивоу

У Сјеници је одржан други од четири планирана тренинга за представнике локалних самоуправа на тему „Права националних мањина и остваривање националне равноправности на локалном нивоу“. Обуци у Сјеници присуствовали су представници општина и градова Сјеница, Прибој, Пријепоље и Нови Пазар.

Обука се реализује у склопу пројектних активности „Подршке јачању владавине права у Србији“ заједнички финансиране од стране ЕУ и немачког Савезног министарства за економски развој и сарадњу (БМЗ), имплементираних од стране Deutsche Gesellschaft für Интернатионале Zusammenarbeit (ГИЗ), односно пројекта Заштита мањина у процесу приступања ЕУ (Minority протецтион фор ЕУ accession - МПА), који реализује Европски центар за мањинска питања (ЕЦМИ) у сарадњи са ГИЗ и Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Циљ тренинга је да се кроз анализу добрих пракси и изазова указује на могућности за унапређење националне равноправности на локалном нивоу кроз систематско укључивање перспектива и потреба мањинских група у имплементацију и евалуацију локалне политике.


Обука је обухватила анализу функција стратешког планирања са аспекта права мањина и улогу локалних заједница у остваривању мањих права на локалном нивоу, преглед улога и надлежности Савета за међунационалне односе у остваривању националне равноправности, практични део о улозима, потенцијалима и обавезама јединица локалне самоуправе у остваривању мањиних права.

Обука је обухватила анализу функција стратешког планирања са аспекта права мањина и улогу локалних заједница у остваривању мањих права на локалном нивоу, преглед улога и надлежности

Савета за међунационалне односе у остваривању националне равноправности, практични део о улозима, потенцијалима и обавезама јединица локалне самоуправе у остваривању мањиних

права.