slideshow04

Vesti

Osnovana zemljoradnička zadruga u Sastavcima

Udruživanjem petoro poljoprivrednika iz mesne zajednice Sastavci, Priboj i Sastavci dobili su zemljoradničku zadrugu. Ista će za cilj imati udruživanje znanja i iskustva, a novoosnovanoj zadruzi je već pristupilo preko 20 zadrugara.

Osnivači zadruge su Mileta Ikonić, Sead Ahmetagić, Nedeljko Bojović, Haris Jahović i Sveto Vilotić, a na osnivačkoj skupštini koja je održana u četvrtak 30.maja, za direktora zadruge je izabran Mileta Ikonić, vlasnik mlekare "Biomlek" iz Sastavaka.

Prema rečima prvog direktora ove zadruge, osnovna delatnost će biti stočarstvo, poljoprivreda, nabavka nove opreme i formiranje stručne službe koja će pomagati članovima da dođu do boljih prinosa.

"Zadruge su bile lična karta svakog sela, tako da se sada vraćamo na pionirski start, krećemo sa novim početkom i prikupljamo dokumentaciju, kako bismo stigli u narednih mesec dana da apliciramo za nove projekte, nabavku opreme i novih grla.", rekao je Ikonić.

Govoreći o motivima za osnivanje zadruge, osnivači iste iskazali su uverenost da će obnavljanjem zadrugarstva na ovom području, doći bolji dani za poljoprivredne proizvođače.

Lokalna samouprava podržava ovu inicijativu i spremna je da pomogne u obnavljanju zadrugarstva koje se pokazalo kao najbolji oblik organizovanja poljoprivrednika, istakao je predsednik opštine Priboj Lazar Rvović. On je rekao da će lokalna samouprava ove godine i finansijski pomoći ne samo ovu već dva nove zadruge, koje bi trebalo da se formiraju, kako bi se stekli uslovi za formiranje jedne složene zadruge u Priboju.

"Mi smo u fazi pripreme rebalansa i planiramo pomoć za tri zadruge u iznosu od milion dinara. Ono što je rezultat razgovora sa gdinom Krkobabićem, koji je posetio opštinu Priboj je činjenica da ćemo imati prioritet i u sredstvima koja Vlada Republike Srbije izdvaja za novoosnovane zadruge.", rekao je Rvović.

Prema njegovim rečima radi se o ne tako malom iznosu, od 7,5 miliona bespovratnih sredstava, i to je ono što zadrugari mogu očekivati u prvoj fazi rada zadruge od lokalne samouprave i države.

U obnavljanju zadrugarstva svoj dopisnos daje i Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj opštine Priboj, pružajući svoju tehničku pomoć novoosnovanim zadrugama, a Zemljoradnička zadruga "Sastavci je postala jedna od skoro 200 zadruga u Srbiji koje će moći da računaju na državne subvencije i podsticaje u poljoprivredi uz fonda od 826 miliona dinara za tekuću godinu.

osnivanje zemljoradnicke zadruge sastavci