slideshow04

Pribojska Banja

Do ovog poznatog lečilišta može se doći prugom Beograd - Bar, ili magistralnim putem Beograd-Podgorica od koga je udaljena 16 km.

Pribojska Banja smeštena je na zaravni iznad Priboja na 550m nadmorske visine.

Pribojska Banja je od Beograda do Podgorice, jedna od najatraktivnijih turističkih lokacija za potencijalne investitore. Nalazi se u jugozapadnoj Srbiji na 320 km od Beograda, 5km od Priboja.

 Прибојска Бања

Opština Priboj,je u cilju razvoja turizma,  usvojila Plan detaljne regulacije  Pribojske Banje, u koju se  planiraju velika ulaganja. Početkom februara 2009 godine počela je izgradnja Tržnog centra. U planu je i izgradnja hotela sa četiri zvezdice i puta Pribojska Banja – Čajetina .

Interesovanje za investiranje u ovo prirodno lečilište, poznato još iz rimskog doba je veliko.

Ukoliko i Vi želite da budete jedan od potencijalnih investitora, obratite se našim stručnim službama u Opštinskoj upravi  koji će Vam dati sve potrebne informacije i savete.

 

Prirodni  lekoviti faktori Pribojske Banje:

U samom centru Banje nalaze se izvori tople mineralne vode, kaptiranih u četiri bazena  jačine 70l/s, stalne temperature od 36,5°C do 37,5°C. U toku je izgradnja petog bazena koji će biti u sklopu  RH Centra  Banja.

U zemlji ispod Banje i njene šire okoline, leži ogromna prirodna akumulacija čiste hladne vode (Murteničko jezero). Ispod akumulacije, na preko 900 km², leži jezero tople vode čija je temperatura oko 60°C.

 

Lekovitost vode:

Jedna od prvih analiza izvršena je 1878 .godine u Beču i od tada se ubraja u vrhunske svetske termalne izvore. 

Ekspertizom Medicinskog fakulteta iz Beograda voda je sumporovita, blago alkalna, bez boje i mirisa, blago radioaktivna, bez primesa teških metala pH 7,2.

 Прибојска Бања - Јаз

Kupanje – hidroterapija preporučuje se za:

Lečenje kod svih oblika hroničnog zglobnog i vanzglobnog reumatizma, oboljenja perifernih nerava, svih oblika posttraumatskih stanja, oboljenja kičmenog stuba, poremećaja periferne cirkulacije, hroničnih ginekoloških oboljenja, hroničnih kožnih oboljenja - ubrzava zarastanje rana.

Pijenjem vode, leče se funkcionalna oboljenja digestivnog trakta, nadimanja, otežano varenje, stanja posle hirurških intervencija. Smanjena pH vrednost i niska mineralizacija su preporuka kod svih mikrokalkuloznih stanja urinarnog i bilijarnog trakta.

U centru Banje nalazi se RH Centar sa 106 ležajeva , salama za fizikalnu terapiju koje su opremljene sa najsavremenijim aparatima za fizikalnu medicinu i terapeutskim bazenima .U lečenju se primenjuje hidro, kinezi i fizikalna terapija.

 Прибојска Бања- Манастир Св. Никола

Prirodne vrednosti u okolini:

Pribojska Banja nalazi se u živopisnoj dolini reke Lim u blizini atraktivnih planina Zlatibora i Zlatara . Blizina Potpećkog i Radojinskog jezera i reka Lima i Uvaca nude mogućnost ribolova i rekreacije na vodi .

Poseban doživljaj pruža manastir Sv.Nikola iz 12 veka koji se nalazi u samom centru Pribojske Banje.

Ova Banja je, zbog klimatskih faktora, uz kombinaciju sa hidroterapijom, idealno mesto za odmor i pripreme sportista.

 Прибојска Бања - Снимак из ваздуха