slideshow04

Vesti

Pomoć i donacije pribojskom zdravstvu

Pribojsko zdravstvo spremno je dočekalo epidemiju koronavirusa. U funkciji su svi raspoloživi kapaciteti, a poseban akcenat dat je nabavci neophodne medicinske opreme i pomagala, ali i dodatnog opremanja ambulanti u gradu, kao i terenskih ambulanti na seoskom području. U prethodnom periodu pribojsko zdravstvo ojačano je i kadrovski, primanjem novih medicinskih radnika u radni odnos.

Opština Priboj je krajem marta pribojskoj Bolnici isporučila i 20 protokomera za centralni medicinski kiseonik i pet protokomera na pokretnom stalku. Na ovaj način poboljšan je i primarni i sekundarni nivo zdravstvene zaštite za određen broj pacijenata, što pogotovu ima značaja u aktulenoj situaciji pandemija koronavirusa. Kao i do sada, Opština Priboj će i ubuduće, uvek i dodatno reagovati, kako bi se obezbedilo nesmetano funkcionisanje zdravstvene zaštite u Priboju.

U trenutnoj situaciji borbe protiv koronavirusa, pribojskom zdravstvu su u pomoć pritekli i ljudi dobre volje.

Narodni poslanik Krsto Janjušević donirao je značajnu količinu opreme za medicinske radnike od zaštitnih maski, rukavica, kapa, vizira, kaljača i zaštitnih odela. Pribojski preduzetnik Momir Spajić preko svoje firme obezbedio je prve zaštitne maske zaposlenima u pribojskom zdravstvu. Firma "Cincović" d.o.o. je donirala zaštitnu medicinsku opremu. Maske su u početku bile najtraženija roba, pa je svoj doprinos tada dao i preduzetnik Muamer Hasanagić.

Sportisti su uvek bili velikog i humanog srca, a naš poznati internacionalac Aleksandar Prijović poklonio je centralnu mašinu za vešeraj, koja nije zamenjena već 40 godina, kao i lampe za UV zračenje, neophodne Domu zdravlja i Opštoj bolnici Priboj. Poznata porodica Gudurić donirala je zaštitnu opremu za Opštu bolnicu i Dom zdravlja Priboj, po njihovim zahtevima.

Uprkos teškoj situaciji u celoj zemlji, država Srbija ni u ovom periodu velike borbe sa koronavirusom, nije zapostavila ni zdravstvene ustanove u Priboju, pa pored redovne isporuke neophodne opreme i repromaterijala, dat doprinos i kroz kadrovsko jačanje. Tako je u stalni radni odnos primljeno osam novih medicinskih radnika, odnosno jedan lekar i sedam medicinskih tehničara.

Podsećanja radi, da bi se prebrodila situacija žitelja dve pribojske mesne zajednice, Sjeverin i Strmac, koji su se proglašenjem vanrednog stanja i zatvaranjem državnih granica, prosto našli u potunoj putnoj izolaciji, opština Priboj je ubrzala otvaranje, još krajem prethodne godine opremljene, terenske ambulante u centru MZ Sjeverin. Lokalna samouprava je finansirala kompletno opremanje prostora ambulante ali i nabavku neophodne medicinske opreme i nameštaja, a na teret opštinskog budžeta su angažovani i lekar i medicinska sestra u ovoj ambulanti. Na ovaj način u smislu zdravstvene zaštite zbrinuto je preko 300 žitelja ove dve mesne zajednice.

donacija domu zdravlja