slideshow04

Vesti

Dani polja u Kratovu

Edukativna akcija instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi sad i Poljoprivredne savetodavne i stručne službe iz Užica - "Dani polja", ovih dana realizovana i u pribojskoj MZ Kratovo, gde je u domaćinstvu Ljubiše Neškovića, prezentovana ogledna parcela krmnog, odnosno proteinskog stočnog graška.

"Cilj je da se ova veoma zahvalna kultura proširi u ovom kraju, čime bi se poboljšala ishrana stoke i povećala primena u pre svega mlečnom govedarstvu, što garantuje veću proizvodnju mleka.", kaže Ljubo Pantelić, direktor PSSS Užice.

Stočni grašak je izuzetno zahvalna sorta, lako se gaji, dobro uspeva, pogotovo u nižim predelima, ne traži posebne uslove, a izuzetno je bogat proteinima.

"Ovaj grašak raste od jednog do blizu dva metra, ima veliku lisnatu masu i čak 20 odsto proteina, što nema ni lucerka, a pogotovo koncentrati.", ističe Milutin Đokić iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada.

Prema njegovim rečima, ovaj grašak se može koristiti na nekoliko načina - kao zelena masa, kao sušeno seno, može da se pravi silaža ili senaža, a može i da se vakumira.

Jari stočni grašak, kao oglednu parcelu, Ljubiša Nešković je u Kratovu zasejao na 30 ari. Proizvodnja je maltene organska, jer ga domaćin ničim nije prskao, pa se može koristiti i za proizvodnju, kako kaže, eko mleka odnosno sira.

"Proteinski stočni grašak je vrlo zahvalna i unosna kultura, ne košta mnogo, a puno vredi.", kaže Ljubiša Nešković, i preporučuje ga, kako komšijama tako i svim stočarima Priboja.