slideshow04

Vesti

75 godina METŠ u Priboju

Svečanom akademijom u pribojskom Domu kulture, kolektiv METŠ obeležio je jubilej vredan poštovanja - 75 godina ove vaspitino-obrazovne ustanove.

A sve je počelo 12.decembra, sada već davne 1947.godine, kada je sa radom počela Stručna produžna škola za učenike u privredi, što je bila prva srednja stručna škola u ovom kraju.

METŠ u Priboju, kroz svoju dugu istoriju menjala je naziv, ali je ostala stub obrazovanja i rasadnik stručnih kadrova u ovom kraju.

"Do sada je kroz školu prošlo preko 17 hiljada učenika ili 72 generacije maturanta. Mnogi od njih postali su odlični majstori u fabrikama, inženjeri mašinstva, profesori na fakultetima, ali i slikari, umetnici, novinari.", rekao je na Svečanoj akademiji, direktor METŠ, Zvonko Prijović.

Zgrada METŠ u Priboju danas je sigurno jedna od najlepših u Srbiji, sa kvalitetnim stručnim kadrom i opremljenim kabinetima po najsavremenijim standardima.

"Uz podršku Vlade Srbije zgrada škole je kompletno renovirana pre tri godine i izgrađena je fiskulturna sala. Danas školu pohađa 399 učenika u 15 odeljenja, a škola ima 67 zaposlenih.", ističe direktor Prijović.

Povodom jubileja škole na književnim konkursu pod nazivom "Naši školski dani", najbolji su bili, u pisanju poezije Darko Gazdić, Pavle Komarica i Jovana Vujović, a u pisanju proze Glorija Šalipur, Denis Begović i Tamara Marjanović.

Svečanu akademiju povodom 75 godina METŠ u Priboju upotpunili su njeni sadašnji i bivši učenici. Tako je program vodio Lazar Janović, nekadašnji đak ove škole a sada novinar RT Srbije, a svoj doprinos je dala i perspektivna muzička zvezda, sadašnja učenica škole Anđela Spajić.

Pečat svečanoj akademiji povodom 75 godina METŠ u Priboju dali si i uvaženi gosti - eminentna umetnička i glumačka imena iz Beograda - prvakinja pozorišta na Terazijama, Mina Lazarević, prvak drame Beogradskog dramskog pozorišta, Pribojac Milorad Damjanović, solista i operska diva Narodnog pozorišta Nataša Radovanović i pijanista Pavle Joksimović.