slideshow04

Vesti

Podeljen kukuruz stočarima Priboja

Da bi pomoglo veću proizvodnju mleka u našoj zemlji, Ministarstvo poljoprivrede Vlade Srbije je stočarima, koji su predavali mleko mlekarama, odnosno dobijali premiju za melko, omogućilo subvenciju od 240 kilograma merkantilnog kukuruza, za svako grlo muznih krava.

U Priboju je ovu subvenciju iskoristilo 40 stočara, za 148 muznih krava, pa je u naš grad, uz pomoć lokalne samouprave, dopremljeno 35 tona i 520 kilograma merkantilnog kukuruza. Subvencije po gazdinstvu, ostvarne su od jedne do 9 muznih krava, pa su u tom rasponu bile i količine merkantilnog kukuruza, od 240 kilograma za jedno, do 2160 kilograma za devet grla.

Kao podrška mlečnom govedarstvu, merkantilni kukuruz iz robnih rezervi, za Zlatiborski okrug obezbeđen je u silosima u Inđiji, ali u rinfuzi, pa je njegovo džakiranje i transport do Priboja, uz minimalno učešće stočara, finansirala lokalna samouprava.

Pribojski stočari zahvalni su svojoj Opštini na značajnoj pomoći, kao i Vladi Srbije, na ovoj donaciji, koja će im puno značiti u ishrani njihovih muznih krava, pre svega kao koncentrovana hrana i to za narednih nekoliko meseci.