slideshow04

У Прибоју одржана трибина о безбедном учешћу младих у саобраћају "Још увек возим"

У прибојској Гимназији, у среду 21. марта одржана је трибина о безбедном учешћу младих у саобраћају, под називом "Још увек возим". Трибину је организовао Савет за безбедност саобраћаја општине Прибој, у оквиру својих едукативних активности, а у сарадњи са Савезом параплегичара и квадриплегичара Србије, а иста је била намењена ученицима завршних разреда Гимназије и Машинско-електротехничке школе.

Предавањима је присуствовало око 200 ученика обе школе, а исто је за циљ имало да се младима укаже на проблеме и последице саобраћајних незгода, од стране учесника саобраћајних незгода. Предавања су држале особе са инвалидитетом (корисници инвалидских колица) који су инвалидност стекли у саобраћајним незгодама, а који су за овакав вид едукације обучени од стручњака из Агенције за безбедност саобраћаја републике Србије. Ова предавања су једна у низу планираних, које се односе на превенцију саобраћајних незгода код младих. До сада су ова предавања успешно одржана и медијски пропраћена у 35 градова и општина Србије, а пратило их је преко 16.000 младих.

Осим потресних животних прича предавача, ученици су имали прилику и да пробају наочаре за симулацију алкохола, лаких и тешких дрога, што им је показало у којој мери исте супстанце ометају правилну моторику и расуђивање и при нормалним активностима, а не само при вожњи.

Председник Савета за безбедност саобраћаја општине Прибој, Драго Дробњаковић, рекао је да је ова активност Савета имала за циљ да подигне свест младих појединаца, будућих возача, ради њихове безбедности у саобраћају. Осим редовних активности на побољшању безбедности саобраћаја на територији општине Прибој, он је рекао и да је мисија Савета у Прибоју да усаде младима одговорност за безбедну вожњу у свест младих, јер је то једини начин на који се превентивно може афирмативно деловати.

Савет за безбедност саобраћаја општине Прибој осим унапређењем саобраћајне инфраструктуре, у наредном периоду бавиће се и унапређењем саобраћајног васпитања и школовања, превентивно-промотивним активностима из области безбедности саобраћаја, научно-истраживачким радом у области безбедности саобраћајаали и техничким опремањем јединица саобраћајне полиције које контролишу и регулишу саобраћај на путевима и других органа надлежних за послове безбедности саобраћаја, а све у циљу безбеднијег учешћа грађана у саобраћају.

tribina jos uvek vozim