slideshow04

Ministar Aleksandar Vulin posetio Centar za socijalni rad u Priboju

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin obišao je danas Dnevni centar za stara lica u Priboju i poručio da Srbija ne ceni dovoljno zaposlene u centrima za socijalni rad, koji su nesebični, hrabri i vredni.

Vulin je naglasio da je Priboj dobar primer kako lokalna samouprava, bez obzira na teška vremena i mali budžet, može da bude socijalno odgovorna, a Centar za socijalni rad u tom gradu, koji ima pet usluga, je nešto čime ne mogu da se pohvale daleko veći Centri i daleko razvijenije sredine.

Dnevnu centar za stara lica u Priboju radi u okviru Centra za socijalni rad, koji su srž sistema socijalne zaštite, podvukao je ministar.

"U svakodnevnom radu sa zaposlenima nikad nisam čuo da se žale na svoj društveni i materijalni položaj, ali su se uvek žalili na materijalni položaj svojih korisnika i tražili na prvom mestu da se pomogne njima", rekao je Vulin.

Iako je rekao da je to nešto što Srbija ne ceni dovoljno, ministar je siguran da će narednih nekoliko meseci videti da vlada misli o zaposlenima u socijalnoj zaštiti, o tome što rade i da ima načina da im zahvali i da im pokaže koliko je bitno sve što su radili i što rade.

Vulin je naveo i da je Srbija u teškoj situaciji, ali i da vlada rešava probleme.

"Zatekli smo uništenu privredu, 530 preduzeća sa više od 80.000 radnika ostavljeno je ovoj vladi da se ona izbori sa svim onim što život nosi. Ostavljeni su dugovi, nezavršena privatizacija, preduzeća koja su postojala zato što su bila štićena od poverilaca, a ne zato što su uspešno funkcionisala", rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, ovo je prva vlada koja je obezbedila čak i radnicima iz loših privatizacija da ne ostanu na ulici, već je za njih obezbeđen socijalni program.

Predsednik Opštine Priboj Lazar Rvović rekao je da se u prethodnih 20 godina niko suštinski nije bavio rešavanjem problema Priboja i da je ovo prva vlada koja pomaže na pravi način, odnosno, ulaže znatna sredstva da taj grad bude ono što je nekad bio.

Direktor Centra za socijalni rad u Priboju Zoran Polić rekao je da je njegov Centar jedan od manjih centara u Srbiji, ali da se upornim radom dosta postiglo.

"Centar za socijalni rad Priboj pružalac je pet usluga- prihvatilišta za žrtve porodičnog nasilja, stanovanja uz podršku za mlade koji se osamostaljuju, pomoći u kući, dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju i dnevnog centra za stare", rekao je Polić.

Prema njegovim rečima, u Centru ima 13 stalno zaposlenih, a u Dnevnom centru za stare trenutno 60 korisnika.

Prostorije Centra su solidno opremljene, a krajem 2014. sredstvima Ministarstva rada nabavljeno je vozilo "lada niva", računarska oprema, kopir aparat i kancelarijski nameštaj.

Izvor: TANJUG

vulin u poseti csr priboj