slideshow04

Realizacija programa „Podrinje“ od naredne godine

Juče je u Regionalnoj privrednoj komori Užice održana konstitutivna sednica Saveta korisnika i radne grupe projekta “Podrinje”. Sednici su prisustvovali Željko Sertić, ministar privrede Republike Srbije, Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Vladi Republike Srpske, predsednici 31 opštine, koje se nalaze s jedne i s druge strane Drine i koje su uključene u Program “Podrinje”, ali i grada Užica.

Program, pre svega, privrednog razvoja regije Podrinje, deo je aktivnosti vlada Republike Srbije i Republike Srpske u cilju realizacije Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa koji je potpisan 2006. godine. Tek 2012. urađen je ovaj Program, a sada je dogovoreno da do oktobra ove godine bude urađen precizan akcioni plan koji će usvojiti obe vlade i koji će biti obavezujući za nadležna ministarstva i Srbije i Republike Srpske. Vlade će već za narednu godinu u svojim budžetima imati pozicije namenjene Programu “Podrinje” u skladu sa kojima će projekti biti realizovani. U ovoj godini se, po rečima ministra Sertića, pripremaju svi institucionalni okviri u kojima će početi realizacija Programa u 2016. godini. Važno je i to da će pojedini projekti moći da se finansiraju iz fondova EU.
Zlatan Klokić, očekuje da će do oktobra ove godine biti donet Akcioni plan, da će ga obe vlade usvojiti i da će se u budžetima za narednu godinu planirati sredstva za realizaciju projekata.
-U Akcionom planu lokalne zajednice mogu da definišu šta je to što ih najviše muči i šta je to što bi vlade mogle brzo, interventno da reše. Po usvajanju Akcionog plana, obe vlade će početi brže da rešavaju najznačajnije probleme na području Podrinja,- rekao je Klokić.
Na juče održanoj konstitutivnoj sednici za predsednika Saveta korisnika projekta “Podrinje” izabran je prof. dr Vlado Simeunović, zamenik gradonačelnika Bjeljine, koji je bio predstavnik Republike Srpske, a za zamenika predsednika, Krsto Janjušević, pomoćnik predsednika opštine Priboj, inače predstavnik Republike Srbije. Predsednik i zamenik predsednika su izabrani na mandatni period od godinu dana, a izbor se vrši po principu rotacije, tako da se na ove funkcije naizmenično biraju predstavnik iz Republike Srpske i Republike Srbije.
Foto: Radio Luna

podrinje-za-bolji-zivot-gradjana