slideshow04

Porodilište u Priboju dobilo uređaj za neonatalni skrining sluha

Svakoj bebi koja se rodi u Prijepolju i Priboju od danas će odmah po rođenju biti proveren sluh.

U akciji "Blic fondacije" - "Srce za decu", čiji je cilj da se svim porodilištima u Srbiji obezbede aparati za neonatalni skrining sluha, danas su te uređaje dobila porodilišta u Prijepolju i Priboju.

porodiliste-donacija-uredjaja-za-neonatalni-srining-sluha

Pokrovitelj akcije "Srce za decu" je Ministarstvo zdravlja, a medijski partner Radio-televizija Srbije. Godišnje se u Priboju rodi 220 beba. Bez aparata za otoakustičku emisiju nije, moguće na vreme otkriti eventualno oštećenje sluha kod deteta, dok se u Srbiji godišnje rodi oko 60.000 dece, a više od 300 beba ima urođene probleme sa sluhom. Ako se oštećenje sluha otkrije na vreme dete može da uz pomoć lekara i porodice do polaska u školu rehabilituje sluh i pravilno razvije govor i inteligenciju.

Porodilištima u Prijepolju i Priboju uređaje za neonatalni skrining su uručili novinarka RTS-a Ivana Božović i urednik "Blic fondacije" Velimir Perović.

- Cilj svih akcija "Blic fondacije" je da naša deca budu zdrava i srećna. Neonatalni skrining sluha, koji će sada biti obavezan u svim porodilištima, omogućiće da i deca koja se rode sa oštećenim sluhom imaju pravilan razvoj i normalan život. "Blic fondacija" se svima zahvaljuje koji su pomogli da ovaj plemeniti zadatak uspešno okončamo - rekao je urednik Perović.

Poznato TV lice sa RTS-a Ivana Božović, inače lekar, je redovno izveštavala o akciji "Srce za decu" u najgledanijim emisijama Javnog medijskog servisa: "Dnevnik 2", "Jutarnji program" i "Tako stoje stvari".

- Neko od kolega novinara lepo je opisao značaj ovogodišnje akcije "Srce za decu" i uspeh naše devete po redu, emisije Teleton: "Stavljajući imperativ na zdravlje naših najmlađih sugrađana, uz podršku onih starijih, društveno odgovornih i humanih, omogućeno je da budući roditelji bez strepnje da li njihovo dete čuje ili ne, mogu da napuste svako porodilište u Srbiji" - kazala je Božović.

Načelnik porodilišta u Priboju dr Tomislav Matić rekao je da je neonatalni skrining od nemerljivog značaja za zdravlje dece koja se rode sa oštećenim sluhom.

U akciji "Blic fondacije" - "Srce za decu" aparate za proveru sluha kod beba u protekla tri meseca dobila su porodilišta u Nišu, Valjevu, Vršcu, Prokuplju, Novom Sadu, Šapcu, Kraljevu, Čačku, Beogradu (Višegradska), Sremskoj Mitrovici, Aranđelovcu, Kragujevcu, Zaječaru, Leskovcu, Knjaževcu, Smederevu, Kikindi, Boru, Zemunu, Pančevu, Ćupriji, Paraćinu, Lazarevcu, Gornjem Milanovcu, Somboru, Požarevcu, Petrovcu na Mlavi, Prijepolju i Priboju. Do kraja ove nedelje aparate će dobiti i porodilišta u Jagodini, Kruševcu, Bačkoj Topoli i Vrbasu.

Zahvaljujući ljudima dobre volje i društveno odgovornim firmama, "Blic fondacija" će u narednih mesec dana aparate za neonatalni skrining sluha obezbediti svim porodilištima u Srbiji. Pomozimo da naša deca budu zdrava!

Izvor: blic.rs