slideshow04

Njena ekselencija ambasadorka Australije danas posetila Priboj

Opštinu Priboj danas je posetila Njena ekselencija ambasadorka Australije u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori, gđa Džulija Patriša Fini. Njeni domaćini bili su lokalna samouprava u Priboju i Udruženje građana "Ženski glas Priboja", čiji su projekat „Jačanje socijalno-ekonomske uloge žena kroz neformalno obrazovanje“ finansirali Ambasada Australije i Direct Aid Program (DAP).

poseta ambasadorke australije1

Na završnoj konvenciji projekta „Jačanje socijalno-ekonomske uloge žena kroz neformalno obrazovanje“, koja se održala u Maloj sali pribojskog Doma kulture, osim žena koje su direktno učestvovale u realizaciji projekta, bili su prisutni predstavnici lokalnih institucija, medija i zainteresovana javnost.
U kratkom izlaganju, članice Ženskog glasa Priboja, predstavile su rezultate projekta koji je dobio nesebičnu podršku Ambasade Australije, ali i ličnu podršku Njene ekselencije, gđe Fini. Projektom je obuhvaćena neformalna edukacija i obrazovanje žena, u cilju bolje pripremljenosti za apliciranje za sredstva potrebna za započinjanje sopstvenog biznisa i samozapošljavanja, sa idejom ekonomskog i socijalnog osnaživanja žena. Pružanjem mogućnosti međusobne razmene ideja i iskustava, stvorile su se šanse za realizovanje partnerskih odnosa u poslovnom okruženju.

poseta ambasadorke australije2

Njena ekselencija ambasadorka Australije, gđa Džulija Patriša Fini je u svom obraćanju naglasila, da je osnaživanje žena prioritet Vlade Australije, tako da se takva politika primenjuje i u zemljama akreditacije.
"Osnaživanje žena nije samo prava stvar iz perspektive ljudskih prava, već i u ekonomskom smislu. Veoma mi je drago što sam deo ove inicijative", rekla je ona, dodavši da ju je posebno ohrabrio podatak da je već pet žena, učesnica projekta pronašlo zaposlenje.
Predsednik opštine Priboj, Lazar Rvović zahvalio se australijskoj ambasadorki na poseti, dodavši da će Priboj, kao lokalna samouprava uvek podržavati ovako kvalitetne projekte, jer je svako novo radno mesto, jedno malo bogatstvo za našu lokalnu zajednicu, u današnje vreme.

poseta ambasadorke australije3

Obzirom da je australijska ambasadorka zagovornik teze, da se Srbija ne može posmatrati ni doživljavati kroz Beograd, ona se danas upoznala sa dugom tradicijom i istorijom Priboja. Posetila je manastir Sveti Nikola na Banji i riznicu manastira, nakon čega je obišla Centar za socijalni rad i i Prihvatilište žrtava porodičnog nasilja.

poseta ambasadorke australije4