slideshow04

Asfalt stigao u Kukuroviće

U pribojskom selu Kukurovići, udaljenom od Priboja oko 40 km, ovog vikenda zvanično je završeno asfaltiranje poslednje deonice puta koji se u proteklom periodu asfaltirao u etapama. Tim povodom, završetak ovih radova i dobijanje asfalta koji će značiti i meštanima okolnih 20 sela svečano su obeleženi, a prigodnoj svečanosti i otvaranju puta prisustvovali su rukovodstvo opštine Priboj na čelu sa predsednikom Opštine, Lazarom Rvovićem, narodni poslanik iz ovog kraja, Krsto Janjušević i delegacija susedne opštine Pljevlja, koja je od ovog pribojskog sela udaljena svega 1 km.

asfalt kukurovici

Radi se o deonici od Rasadnika do Kukurovića, dužine 2,7 km a ista je asfaltirana sredstvima opštine Priboj. Dugogodišnja potreba za putnom infrastrukturom ovog dela pribojske opštine, sada se ostvarila na zadovoljstvo meštana dvadesetak sela sa obe strane reke Poblaćnice, te su tako stvoreni realni uslovi za povratak na selo, njegovo oživljavanje i bavljenje poljoprivredom, prvenstveno uzgojem maline koja je i u ovom kraju u ekspanziji.

Predsednik Rvović je rekao da će se nastaviti sa ulaganjem u putnu infrastrukturu, do kraja godine još 10 km, a za narednu godinu je najavio znatna sredstva koja će Priboj dobiti za izgradnju puteva, čime će se ostvariti plan ove lokalne vlasti, da asfalt stigne do svakog sela.

"Ideja na kojoj radimo sa predstavnicima opštine Pljevlja je da se otvori privremeni granični prelaz, sa strane Pljevalja će se krenuti u izgradnju puteva. To je jedan od elemenata koji će omogućiti da ovo bude put višeg ranga.", rekao je Rvović naglasivši da je sve to na kraju potreba i neophodnost svih građana.

On je rekao i to da put u selu, može napraviti put u gradu, a put u gradu ne može napraviti put u selu, i da se već sada vide prvi rezultati, gde je pre dve godine prošao put, selo je življe, obrađena su imanja, obnavljaju se i grade se kuće.

"To je naša dužnost, da omogućimo dostupnost do naše najveće fabrike, a to je selo.", rekao je predsednik opštine Priboj.

Narodni poslanik iz Priboja, Krsto Janjušević kaže, da se ostvario decenijski san žitelja ovog kraja. Janjušević veruje, imajući za primer asfalt u Kukurovićima, da putevi više ne moraju imati prvu asocijaciju na odlaske, već da je kvalitetno ulaganje u putnu infrastrukturu, šansa za povratak i razvoj.

"Važno je znati da, sigurno dvadesetak sela gravitira oko ovog glavnog putnog pravca i da tu veliki broj ljudi živi i da se ozbiljno bavi poljoprivredom, a sa ovim putnim pravcem će sve to sigurno biti podignuto na jedan viši nivo. Činjenica je da je jako kratak period od momenta rešene putne infrastrukture kroz neko selo do prvih ozbiljnijih poljoprivrednih aktivnosti u istom.", rekao je Janjušević.

On je podsetio da je pre dve i po godine završena prva faza do Rasadnika, oko 1,5 km, nakon čega je završena druga faza, od Rasadnika do Kukurovića od 2,7 km. Narodni poslanik kaže, da se tu neće zaustaviti.

"Na manje od kilometar je crnogorska granica, ovde su predstavnici opštine Pljevlja i mi sa njima razgovaramo da vidimo na koji način možemo da napravimo saradnju. Ideja je da nastavak ovog putnog pravca uskoro bude asfaltiran i sa crnogorske strane i imamo kvalitetan put ka Pljevljima. Sve je to šansa da se na jedan kvalitetan način oživi ovaj kraj. Ono što treba napomenuti, jeste to da je ovaj putni pravac od Krajčinovića do Kukurovića bio uvršten u Plan kapitalnih investicija opštine Priboj, tako da sada imamo realizovan još jedan segment tog kapitalnog plana.", dodao je Janjušević.

Meštani ovog kraja najbolje su pokazali svojom zahvalnošću lokalnoj samoupravi i narodnom poslaniku, značaj ovog putnog pravca, dok iz lokalne samouprave poručuju da put do Kukurovića sigurno znači oživljavanje ovog kraja, a i utvrđivanje boljih robnih i trgovačkih veza u budućnosti sa susednom Crnom Gorom.