slideshow04

Uskoro potpuna obnova i rekonstukcija objekata Mašinsko-elektrotehničke škole i OŠ "Desanka Maksimović" u Priboju

Vlada Republike Srbije, kroz svoju Kancelariju za upravljanje javnim ulaganjima, uložiće u opštinu Priboj još oko 407 miliona dinara. Ovaj novac odobren je u okviru Programa obnove i unapređenja objekata javne namene, u javnoj svojini u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, te će sredstva obezbeđena iz međunarodne razvojne pomoći, finansijskih i nefinansijskih donacija i kredita, kao i iz budžeta Republike Srbije, biti utrošena za potpunu rekonstrukciju objekata Mašinsko-elektrotehničke škole i OŠ "Desanka Maksimović" u Priboju.

METS projekat2

Radi se potpunoj obnovi škola, ukupne vrednosti oko 407 miliona dinara, odnosno za Mašinsko-elektrotehničku školu projektovane vrednosti 298.282.353,30 din bez PDV-a i za OŠ "Desanka Maksimović" projektovane vrednosti 108.77.616,56 din bez PDV-a. Tim povodom, danas su se u Mašinsko-elektrotehničkoj školi sastali predstavnici lokalne samouprave sa direktorima škkola, predsednik Opštine Lazar Rvović i njegov zamenik, Saša Vasilić, na pres konferenciji.

Predsednik opštine Priboj, Lazar Rvović, zahvalio se Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima na ovim sredstvima, ali i dosadašnjoj dobroj saradnji, obzirom da su trenutno u Priboju u realizaciji četiri projekta Kancelarije, vrednosti oko 30 miliona dinara, a u fazi pripreme za početak realizacije je i peti, vredan oko 11 miliona dinara. On je ocenio da su ova ulaganja u pribojsku opštinu, deo jednog sistematskog pristupa Vlade Republike Srbije, da se pomogne Priboju, ali se i osvrnuo na ne tako daleku prošlost, kada je Priboj sistematski uništavan, te se posledice toga moraju sistematski otklanjati. On je rekao da je Vlada Srbije do sada uložila blizu 100 miliona evra, da bi se saniralo stanje u FAP-u.

"Vi ne možete krenuti u industrijsku obnovu bez kvalitetne radne snage, ne možete imati kvalitetnu radnu snagu bez kvalitetnog obrazovanja, a ne možete imati ni kvalitetno obrazovanje ako nemate uslove.", rekao je Rvović i dodao da je ovo možda trenutno najveće ulaganje u školstvo u Srbiji, gde će uskoro početi dualno obrazovanje.

Zamenik predsednika Opštine, Saša Vasilić, ocenio je da će nakon realizacije ovog projekta, škole biti kao nove i među najlepšima u Srbiji.

"Uz kompletnu rekonstrukciju, škole će dobiti i salu za fizičko vaspitanje, koja je bolna tačka ovih škola.", otkrio je Vasilić.

On je najavio da će se u budućem periodu konkurisati i za obnovu i rekonstrukciju Gimnazije, ali da se pre toga nada odobrenju projekta iz Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, čijom bi realizacijom četiri škole u Novom Priboju i Ambulanta Doma zdravlja dobili toplanu na biomasu, čime bi bio trajno rešen problem grejanja u ovim javnim objektima.

Direktori ove dve škole zahvalili su se Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima, kao i lokalnoj samoupravi koja je konkurisala za ovaj projekat, na ovim ulaganjima u lokalnu zajednicu, pre svega u obrazovanje i bolje uslove školavanja dece.

Vladina Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima trenutno finansira četiri projekta na teritoriji opštine Priboj, ukupne vrednosti oko 30 miliona dinara, izgradnju dva mosta prema Sjeverinu, odvodne vode klizišta na Banji i vodovod u Goduši, a u fazi je početak realizovanja i projekat radova na izgradnji atmosferske kanalizacije u ulicama Danila Jaukovića, Rifata Burdževića i Ive Lole Ribara, vredan 11 miliona dinara.

METS rekonstrukcija

METS projekat izgled