slideshow04

45 miliona dinara subvencija za 130 bivših radnika FAP-a

Juče su u velikoj sali pribojskog Doma kulture, bivšim radnicima iz FAP-ovih zavisnih preduzeća kao i radnicima koji su bez socijalnog programa napustili fabriku u decembru 2015. godine, podeljenja rešenja o subvencijama od strane lokalne samouprave, za započinjanje privrednih aktivnosti. U svrhu ovog programa pomoći, opština Priboj je obezbedila 45 miliona dinara, a do kraja godine se planira i otkup deonica od radnika, koje su u procesu restrukturiranja firme dobili na ime šest zaostalih plata u 2016. godini.

Predstavljajući program po kome je Opština opredelila 45 miliona dinara subvencija za 130 bivših radnika, koji su ispunili uslove konkursa, predsednik Opštine, Lazar Rvović, najavljujući i otkup akcija do kraja godine, pozvao je radnike da dobijena sredstva pametno ulože i udruže sa subvencijama Nacionalne službe za zapošljavanje i drugih donatora. Predsednik Rvović je istakao opredeljenje rukovodstva opštine u borbi za pomoć svakom građaninu u okviru svojih mogućnosti, naglašavajući da su i za ova sredstva postojali oni koji su predlagali da je bolje da se uradi 10 kilometara asfalta, ali da je preovladalo drugačije mišljenje.

"Svakako su potrebni putevi, ali su nama potrebniji ljudi koji će tim putevima ići i zato uz određeno kašnjenje smo, evo uspeli sa skromnim budžetom da obezbedimo i za vas subvencije.", rekao je Rvović.

On je dobitnike sredstava obavestio da će novac na njihove račune biti prebačen u toku sutrašnjeg dana, tako da će već od sutra moći da ga ulažu u svoje ideje za biznis, a svima onima kojima sredstva nisu odobrena, postoji mogućnost da se obrate sa zahtevom Opštinskom veću.

"Nadležna Ministarstva u Vladi su nam sugerisala da održimo obuke i pomognemo korisnicima, pa stoga će vam danas predstavnici KLER-a predstaviti sve programe i mogućnosti za razvoj preduzetništva koji su sada dostupni. Želim da obradujem i one od vas koji se bave malinarstvo sa vešću da smo uspeli da obezbedimo sredstva za pomoć, povodom suše za pribojske malinare u visini od 20 dinara po predatom kilogramu. Na kraju, ja vam želim da ova sredstva upotrebite na najbolji mogući način u interesu vas i vaših porodica, a ako ih upotrebite na pravi način to je onda i interes opštine i šire zajednice.", dodao je obraćajući se prisutnima, predsednik Opštine.

Radnici koji nisu bili obuhvaćeni prošlogodišnjim Vladinim programom otpremnina iz FAP-a, dobili su proseku od 250 do 300 hiljada dinara, koje će im prema njihovim rečima mnogo značiti za egzistenciju. Prema rečima većine, opredeliće se za uzgoj malina i pokretanje samostalnih radnji, dok su oni koji su dve do tri godine pred dobijanjem penzije istakli, da će im ova sredstva ukombinovana sa prihodima sa NSZ do isteka roka značiti sigurnu egzistenciju.

Na kraju podele rešenja predstavnici Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, dobitnicima subvencije su održali predavanje o programima otpočinjanja sopstvenog biznisa na koje mogu aplicirati, udružujući tako dobijena sredstava ovim programom za razvoj preduzetništva.

subvencije za 130 fapovih radnika