slideshow04

Ministarka Đukić Dejanović u Priboju povodom koordinacije aktivnosti u oblasti populacione politike

Ministarka bez portfelja u Vladi Republike Srbije, zadužena za demografiju i populacionu politiku, Slavica Đukić Dejanović, danas je posetila opštinu Priboj. Ona se tom prilikom sastala sa rukovodstvom opštine Priboj, gde se razgovaralo o tome, koji su to načini pored nacionalnih programa, koje bi jedinica lokalne samouprave mogla da realizuje u cilju poboljšanja populacione politike.

Na sastanku sa predsednikom opštine Priboj, Lazarom Rvovićem i predsednikom Skupštine, Borisom Mrdovićem, ministarka je ocenila da u Priboju već postoji senzibilitet za ove stvari, imajući u vidu skroman budžet iz kog se na ime raznih mera izdvaja oko 22 miliona. Uprkos tome, u Priboju se na svakih 1000 stanovnika rodi tek nešto preko sedam beba, a umre 14 osoba, što je statistika koja se mora menjati, ocenila je Đukić Dejanović.

Ministarka je u okviru svoje radne posete obišla i PU "Neven" Priboj, gde se uverila u neophodnost stvaranja boljih uslova za nove smeštajne kapacitete predškolskog i jaslenog uzrasta dece, što će u narednom periodu biti jedan od glavnih zadataka.

"Mislimo da Priboj može komplementarno sa nacinalnim programom dati dalju podršku. Dogodiće se da, žena koja zatrudni četvrti put dobije blizance i pošto će država iz nacionalnog programa finansirati samo 4. dete do njegove desete godine, jedinica lokalne samouprave bi trebalo da preuzme obavezu da brine o petom detetu, da bude u istom statusu.", rekla je Đukić Dejanović.

Predsednik opštine Priboj istakao je da Priboj generalno uživa veliku podršku Vlade Republike Srbije, i da kao opština podržava program Vlade Republike Srbije o populacionoj politici.

"Samo u FAP Vlada je uložila oko 100 miliona evra, dobili smo 13. Slobodnu zonu u Srbiji, u kojoj je zaposleno trenutno oko 300 ljudi, u narednoj godini planiramo još oko 300 ljudi, Fap ulazi u odbrambenu industriju a tu se radi projekat na održivih 300 radnih mesta, a u kombinaciji sa ovim merama, svakako će doprineti boljoj demografskoj slici Priboja u narednom periodu.", rekao je Rvović.

On je podsetio i na ulaganja Vlade Republike Srbije u Priboj preko Kancelarije za javna ulaganja, zahvaljujući čijem ulaganju će biti potpuno obnovljene dve škole u Priboju, a takođe biti izgrađena i nova toplana na bimasu preko koje će se grejati školski objekti i vrtić.

Ministarka je danas posetila i 13. Slobodnu zonu u Srbiji, u kojoj se sastala i sa predstavnicima opština u okruženju i okruga, na temu koordnacije aktivnosti u oblasti demografije i populacione politike u ovom delu Srbije.

poseta ministarke djukic dejanovic