slideshow04

Državni sekretar Senad Mahmutović u Priboju: Poljoprivrednici neće ostati sami

Nakon što su opštinu Priboj i region juče zadesile velike vremenske nepogode u vidu grada i nakon što je danas objavljena vanredna situacija na teritoriji opštine, lokalnu samoupravu u Priboju posetio je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Senad Mahmutović.

Na sastanku sa predsednikom opštine Priboj, Lazarom Rvovićem i njegovim saradnicima, rezimirano je stanje na području opštine nakon jučerašnjeg nevremena.

„Najviše je intervencija i to 29 bilo na putnoj infrastrukturi, a preliminarna procena štete, samo na infrastrukturi je oko 12 miliona i 300 hiljada dinara.“, rekao je Rvović.

Prema njegovim rečima u Priboju je načinjena velika šteta na objektima, ali i na plastenicima, na poljoprivrednim kulturama, pretežno malini i drugom voću i povrću, i podsetio da je Opština Priboj već formirala Komisiju za procenu štete na poljoprivrednim kulturama usled elementarnih nepogoda, kao i da poziv nosicima poljoprivrednih gazdinstava traje od 11. juna.

Opštini Priboj je već po prethodnom pozivu pristiglo 1181 zahteva za naknadu štete, za šta će lokalna samouprava isplatiti naknadu u visini od 20 dinara po kilogramu predate maline, a ukupno je u Priboju predato hladnjačama 1549 tona maline. Nakon i jučerašnjih vremenskih neprilika, sa sastanka je poručeno da poljoprivrednici ipak, neće ostati sami.

poseta senada mahmutovica

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Senad Mahmutović, rekao je da je u Priboju u ime Ministarstva kako bi izrazio solidarnost, ne samo sa poljoprivrednim proizvođačima, već i svim drugim građanima kojima je usled jakih padavina grada načinjena neka materijalna šteta. On je rekao da će država Srbija iznaći način da štete i posledice umanji u onoj meri koliko bude u mogućnosti

„Moramo da zajedno smislimo način i strategiju da bismo delovali preventivno, a ne da se samo u budućnosti bavimo posledicama.“, rekao je Mahmutović. 

On je podsetio da je samo u prvih par meseci ove godine, sistem protivgradne zaštite ispalio više raketa nego za celu pretodnu godinu, a juče se delovalo sa preko 1170 protivgradnih raketa.

Nakon zvaničnog sastanka, sa državnim sekretarom je obiđen i teren, gde su se na licu mesta uverili u obim štete na pojedinim poljoprivrednim parcelama, ovaj put u Potpeću, odakle nakon jučerašnjeg nevremena, prednjače zahtevi za procenu štete.

Predsednik opštine Priboj je rekao da ga raduju angažman i posvećenost Ministarstva da se na pravi i strateški način pristupi rešavanju pitanja maline, naročito kada se radi o limskoj malini. On je rekao da će lokalna samouprava u saradnji sa Vladom, truditi se da pronađe način i model kako da podstakne i podrži proizvođače maline.