slideshow04

Dežer otvorio Zavičajni muzej u Priboju

Šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, ambasador Vensan Dežer na početku trodnevne posete jugozapadnoj Srbiji otvorio je danas rekonstruisanu zgradu Zavičajnog muzeja u Priboju.

Prvi čovek Delegacije EU otpočeo je posetu sastankom sa predsednikom opštine Priboj Lazarom Rvovićem, posle čega su zajedno otvorili obnovljeni Zavičajni muzej, u čiju je rekonsturkciju uloženo 100.000 evra preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU PROGRES, kao i oko 40.000 evra koje je Opština Priboj kofinansirala. Radovi su obuhvatali obnovu objekta i uređenje otvorenog amfiteatra u dvorištu, čime su stvoreni uslovi da muzej dobije stalnu postavku, koja će prikazivati različitost i bogato kulturno-istorijsko nasleđe.
"Rekonstrukcija Zavičajnog muzeja u Priboju je jedan od projekata koji je finansiran preko EU PROGRESa, a Evropska unija nastaviće da pomaže razvoju ovog kraja i kroz EU PROGRES 2. Ovaj projekat dokazuje da za tradiciju Srbije nema protivrečnosti na njenom evropskom putu. Priboj treba da radi na oživljavanju industrije, ali i zaštite životne sredine i turizma. Ovaj muzej je deo evropske mreže muzeja i verujem da će pomoći u privlačenju turista“, rekao je ambasador Dežer.
„Za Priboj je veoma značajno što Evropska unija pomaže projekte iz oblasti kulture, jer oni mogu biti ekonomski pokretač ovog kraja. U Zavičajnom muzeju nalaze se artefakti stari više od 7.000 godina, koji mnogima mogu biti interesantni“, izjavo je Lazar Rvović.
Ambasador EU je, potom, obišao i Novu Varoš, gde je obeležio završetak projekta projektovanja i opremanja Reciklažnog centra, koji je takođe finansiran preko EU PROGRESa. Cilj je da se unapredi sistem prikupljanja i separacije otpada u Novoj Varoši, Reciklažni centar je deo većeg projekta regionalne deponije Banjica, koja će obuhvatati opštine Nova Varoš, Prijepolje, Priboj i Sjenica.
Nakon Dežerove posete, otvoreno je Kulturno leto u Priboju, monodramom "Odbrana Sokratova", nakon koje je nastupao muzički sastav Duo Moderato.
otvaranje muzeja 1
otvaranje muzeja 2
otvaranje muzeja 3
otvaranje muzeja 4
otvaranje muzeja 5