slideshow04

KLER: Potpisan Sporazum o partnerstvu

U prostorijama Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA, u četvrtak, 6. juna 2013. godine, upriličeno je svečano potpisivanje Sporazuma o partnerstvu na projektu "Povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i jačanje prekograničnih veza u metalskoj industriji - EUMETAL 2".

Sporazum su potpisali direktor Regionalne razvojne agencije Zlatibor Slavko Lukić i direktor Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA-e Ševkija Okerić, kao i ministar privrede Kantona Sarajevo Emir Hrenovica i direktor Nacionalne agencije za regionalni razvoj Srbije Ivica Eždenci, kao predstavnici institucija koje kao partneri učestvuju u realizaciji projekta EUMETAL 2.
Na konferenciji organizovanoj povodom početka projekta, istaknuto je da će kroz realizaciju planiranih projektnih aktivnosti biti pružena podrška mailim i srednjim preduzećima metalskog sektora obe regije za izlazak na zahtevno evropsko tržište.
"Naše dve regije su deo jedinstvenog tržišta u metaloprerađivačkoj industriji, tako da će razmena iskustava uspešnih preduzeća Kantona Sarajevo i cele regije zapadne Srbije biti veoma dragocena za unapređenje njihove konkurentnosti i nastup na stranim tržištima" - rekao je Slavko Lukić.
"Krećemo u realizaciju projekta koja će trajati dvije godine i koji će biti fokusiran na izvozno orijentisana preduzeća" - izjavio je direktor Okerić. On je dodao da će se raditi na organizaciji učešća preduzeća na međunarodnim sajmovima i da će im biti pružena pomoć u profilisanju i brendiranju određenih proizvoda.
Takođe, projektom su predviđeni poslovni B2B susreti firmi metalske industrije prekograničnog područja BiH i Srbije, izrada promotivnog kataloga, analiza potreba za obukama i u skladu s tim organizacija specijalističkih treninga za zaposlene u firmama.
Direktor Nacionalne agencije za regionalni razvoj Srbije Ivica Eždenci očekuje da će podrška razvoju malih i srednjih preduzeća, naročito u metalskoj industriji, kroz realizaciju EUMETAL 2 doći do punog izražaja.
"Mala i srednja preduzeća deklarativno svi podržavaju, ali generalno u svim državama bivše Jugoslavije problem predstavljaju komplikovani propisi po kojim moraju da posluju. Tu su i brojne administrativne prepreke, posebno administracije koja nema dovoljno sluha da stimulativno djeluje na njihov rad", naveo je Eždenci. On smatra da bi konkretna i daleko veća finansijska pomoć značajno doprinijele razvoju ovih preduzeća u BiH i Srbiji.
Projekt EUMETAL 2 odobren je u okviru drugog poziva Programa prekogranične saradnje BiH - Srbija. Ukupna vrijednost projekta je 365.432 eura, od čega Evropska unija finansira 83%, a preostalih 17% obezbeđuju SERDA i RRA Zlatibor. Period implementacije projekta je 20 meseci. Potpisivanju Sporazuma iz Priboja, prisustvovali su u ime Opštinskog veća, Milisav Šalipur i u ime Kancelarije za Ler, Samir Šabanija.
sarajevo-eumetal2