Priboj dobio nagradu "Mladgrad" za 2013. godinu

Povodom Međunarodnog dana mladih, Građanske inicijative dodelile su danas nagrade "Mladgrad" za 2013. godinu lokalnim samoupravama Pirota i Priboja, kao i Dušku Krstiću, osnivaču sajta youth.rs i koordinatoru Kancelarije za mlade Obrenovca. U ime kancelarije za mlade iz Priboja, nagradu je primio koordinator KZM, Emir Vražalica.

Posebnim priznanjima za ukupan doprinos boljem položaju mladih nagrađene su opštine Ivanjica i Raška, Bečejsko udruženje mladih i astronomsko udruženje "Eureka" iz Kruševca. Specijalnu nagradu iz ranjivih grupa osvojila je opština Zvezdara i udruženje "Pirot E Publika". Cilj nagrade koja se dodeljuje četvrtu godinu za redom, jeste da se oda priznanje lokalnoj samoupravi, organizaciji, grupi ili pojedincu koji su mladima u zajednici obezbedili prostor za aktivnosti, priliku za volontiranje, putovanje i informisanje o postojećim programima za mlade. Dubravka Velat, izvršna direktorka Građanskih inicijativa kazala je da je cilj nagrade "Mladgrad" da ohrabri ljude, lokalne samouprave i organizacije da poboljšaju položaj mladih u svojim zajednicama.
U tri kategorije za nagradu su se prijavila 44 kandidata. Ovu nagradu Građanske inicijative dodeljuju u partnerstvu sa Ministarstvom omladine i sporta i Ministarstvom regionalnog razvoja i lokalne samouprave. Podršku su dale i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju u Srbiji (OEBS).
izvor(tekst i foto): blic.rs
mladgrad 2013

Literalni konkurs na temu "Suživot je prirodna stvar"

U želji da upozna mlade talente u Priboju, "Kancelarija za mlade Priboj" u okviru projekta "7 dana biblioteke", raspisuje literarni konkurs "Suživot je prirodna stvar" sa ciljem da afirmiše autore i uključi ih u svoje buduće aktivnosti, i predstavi njihove najbolje prozne i poetske radove. Od učesnika konkursa očekuje se da zadatoj temi pristupe iz kulturno-istorijske i društvene perspektive. Konkurs je otvoren od 01. do 15. avgusta 2013. godine, a svečana dodela nagrada će se održati 30. avgusta 2013. u Gradskoj biblioteci Priboj.

Pozivaju se svi umetnici, kreativci, studenti i srednjoškolci, postdiplomci, blogeraši, alternativci i subkulturaši da daju svoju nalepšu proznu i poetsku reč o Priboju. Konkurs je raspisan u okviru projekta "7 dana biblioteke" uz pomoć misije "OSCE-a" u Srbiji.
Uslovi konkursa:
1. Pravo na učešće imaju svi mladi Priboja uzrasta od 15 do 30 godina.
2. Rad može biti napisan u poeziji ili prozi (kratka priča ili esej).
3. Najbolji radovi će biti objavljeni u knjizi čije će štampanje finansirati misija "OSCE-a" u Srbiji
4. Rad može da sadrži do 1500 reči (tri kucane A4 strane).
5. Svaki učesnik konkursa može učestvovati sa maksimalno tri napisana rada.
6. Prednost učešća imaju oni čiji rad do sada nigde nije publikovan.
7. Najbolje radove bira stručni žiri.
8. Žiri će pri izboru najboljih radova uzimati u obzir originalnost, ideju, kreativnost i inventivnost na planu stila i forme.
9. Žiri će od pristiglih radova odabrati najbolje koji će biti predstavljeni 30. avgusta na svečanoj dodeli nagrada u Gradskoj biblioteci Priboj i objavljeni u knjizi.
10. Prva tri mesta dobiće nagradu (Tablet, čitač elektronskih knjiga i komplet knjiga)
11. Pobednički radovi biće objavljena na sajtu www.priboj.rs/kzm, a njihovi autori obavešteni putem telefona. Isto važi i za autore najboljih radova.
12. Autor rada poseduje neotuđiva autorska prava na svoj rad koja su definisana važećim zakonima o autorskim pravima. Strogo je zabranjeno kopiranje takvog sadržaja bez dozvole autora. "Kancelarija za mlade Priboj" se odriče odgovornosti u slučaju povrede ovog prava od strane trećeg lica.
13. "Kancelarija za mlade Priboj" ima pravo na korišćenje svih radova u okviru projekta "7 dana biblioteke" u bilo kojem obliku i bilo kojem mediju. Pri tome će „Kancelarija za mlade Priboj“ nastojati da navede ime autora, ali ne odgovara ako uredništvo drugog medija to ne učini.
14. Radovi se šalju do 15. avgusta 2013. godine na mejl adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. sa naslovom mejla – "Za konkurs"
15. Slanjem vaših radova prihvatili ste uslove navedene u prethodnim stavkama.
16. Za sva dodatna obaveštenja možete nam se obratiti na mejl adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..
suzivot je prirodna stvar kzm

Uspešno organizovane "Igre bez granica"

Kancelarija za mlade Priboj u saradnji sa Sportskim centrom Priboj, Turističkom organizacijom Priboj i Udruženjem "SOKO" iz Priboja, protekle srede 7. avgusta organizovala je "Igre bez granica" i mini koncert na gradskim bazenima. "Igre bez granica" zamišljene su kao manifestacija koja će okupiti veliki broj mladih u Priboju, upotpuniti kulturni sadržaj koji je namenjen mlađoj populaciji, a sve u cilju promovisanja sportskih aktivnosti, Lim festa, predstojećeg raftinga, humanih vrednosti i muzičkih potencijala lokalnih bendova. Ukupno je učestvovalo 17 ekipa, od kojih su četiri bile iz Sjenice, jedna ekipa iz Pljevalja, dok je ostatak bio iz Priboja. Obzirom na to da su Igre bez granica bile humanitarnog karaktera, ukupno je prikupljeno 29 hiljada dinara, za udruženje "Zvončica" iz Beograda.
igre bez granica 2013

Održana ekološka regata

U subotu,  27.07.2013. godine, u organizaciji Turističke organizacije Priboj, održana je ekološka regata od Priboja do Rudog. U okviru ovog spusta, čistile su se obale i reka Lim, a sve uz pomoć volontera Kancelarije za mlade i udruženja Soko Lim, a pod pokroviteljstvom Evropske unije. Prva ekološka regata bila je uvod u veliku regatu, koja je planirana za 17. avgust ove godine, na kojoj se očekuje rekordan broj učesnika.

eko regata 2013 1
eko regata 2013 2

Solarna akademija Sremski Karlovci

Tročlana ekipa Kancelarije za mlade Priboj boravila je, od 22-30 juna, u Sremskim Karlovcima u okviru projekta “Solarna akademija” koju je organozovala OEBS-ova misija u Srbiji u saradnji sa Ekološkim centrom “Radulovački”.
Cilj ovog trening- kampa je bio da se razvije svest mladih o značaju obnovljivih izvora energije. Posebana pažnja bila je upućena energiji sunca kao dominatnom izvoru energije. Trening- kamp se sastojao od teoriskog i praktičnog dela čiji je vrhunac bio sklapanje i montiranje solarne ploče koji su učesnici kampa iz Priboja, Prijepolja, Sjenice, Tutina i Novog Pazara poneli u svoje gradove. Time je i naša opština dobila prvi solarni panel koji će pomoći da se u narednom vremenu kod građana Priboja stvori jasna slika o značaju obnovljivih izvora energije koji su svuda oko nas.
tekst: Lazar Janović
kzm solarna akademija

Kancelarija za mlade u poseti Narodnoj skupštini Republike Srbije

Kancelarija za mlade opštine Priboj u saradnji sa NDI (Nacionalni Demekratski Institut) organizovala je posetu Narodnoj skupštini Republike Srbije. Dvadeset mladih iz Priboja i pet iz Užica i Požege imali su priliku da se 18. juna upoznaju sa radom najviše zakonodavne institucije u Srbiji. Volonteri su se prvo upoznali sa istorijatom zgrade Skupštine kao i prostorijama u njenoj unutrašnjosti.

Kako je to biti poslanik, koje su njegove obaveze ali i priviligije mladima, iz Zlatiborskog okruga, govorili su poslanici iz Priboja Milanka Jevtović Vukojičić i Kenan Hajdarević, kao i poslanici iz Užica Dr. Vladimir Gordić i Neđo Jovanović. Po završetku toga usledio je neformalan razgovor gde su mladi mogli da pitaju narodne poslanike sve što ih interesuje a oni su se svojski potrudili da pruže adekvatan odgovor.
kzm u poseti skupstini

Svetski dan zaštite životne sredine

Светски дан заштите животне средине - 5. јун се обележава у Србији и широм света низом манифестација и акција посвећених указивању на неопходност веће бриге о очувању природе. Канцеларија за младе Прибој је дала свој мали допринос. У обележавању су поред КЗМ-а учествовали и прибојски ватрогасци, удружење МНРО и Еко покрет Лим. Манифестацију је испратио већи број наших суграђана.
kzm-ciscenje-obale

KLER: Počinje realizacija projekta Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj - "Adaptacija i opremanje prostora za rad Omladinskog centra Priboj"

Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj opštine Priboj započela je realizaciju projekta "Adaptacija i opremanje prostora za rad Omladinskog centra Priboj". Projekat je uradila Kancelarija za LER, ukupne vrednosti 55.196,00 USD, i biće finansiran od strane EU i Vlade Švajcarske, kroz program EU PROGRES koji sprovodi Kancelarija UN za projektne usluge UNOPS, sa 88,83% učešća, dok će opština Priboj izdvojiti 11,17% sredstava.

kler logoOpšti cilj projekta je da doprinese unapređenju institucionalnog okvira za afirmaciju mladih i njihovo uključivanje u izgradnju civilnog društva. Osnivanje Omladinskog centra logičan je nastavak projekta "Učešće mladih u procesu odlučivanja na lokalnom nivou", u okviru kojeg je 2008. godine osnovana Kancelarija za mlade u opštini Priboj, za čije potrebe je Kancelarija za LER uradila projekat opremanja Omladinskog centra. Predsednik opštine Priboj, Lazar Rvović, imenovao je tim za implementaciju projekta, koji čine Darko Đogović (menadžer projekta), Zorica Bogdanović, Ekrem Hodžić i Magdalena Prijović. Projektom je predviđeno opremanje oko 160m2 prostora u Domu kulture u Novom delu grada, a vreme predviđeno za realizaciju je pet meseci. Podsećanja radi, deo sredstava za opremanje Omladinskog centra, obezbeđen je iz budžeta Ministarstva omladine i sporta, koje je 16. aprila 2013. odobrilo sredstva za projekat "Opremanje prostora za rad Omladinskog centra" u iznosu od 680.578,00 dinara, a koji je uradila i sa njim kod Ministarstva omladine i sporta aplicirala Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj. Realizacijom ovih projekata, Omladinski centar u Priboju, biće jedan od najsavremenijih u Srbiji, a rad Kancelarije za mlade na znatno višem nivou, sa boljim uslovima za rad.
omladinski centar 01

Prvi sajam obrazovanja

Kancelarija za mlade Priboj je pomogla u organizaciji Prvog sajma obrazovanja koji je namenjem osnovcima. Na sajmu su sa štandovima učestvovale srednje škole iz Priboja, Prijepolja, Užica i Požege. Na štandovima su se osnovci mogli upoznati sa smerovima i uslovima upisivanja srednjih škola.
sajam obrazovanja kzm

Trening profesionalne orijentacije

22. I 23. Aprila u prostorijama Gimnazije i KZM-a održan je trening profesionalne orijentacije na kojem je učestvovalo 12 učenika završnih razreda pribojskih srednih škola.

GIZ po nalogu Vlade SR Nemačke a u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete nauke i tehnološkog razvoja i u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta razvija u Srbiji projekat „Profesionalna orijentacija“ - GIZ BOS. Opšti cilj projekta je uspostavljanje funkcionalnog i održivog sistema i programa profesionalne orijentacije (PO) za mlade na prelazu u srednju školu ili fakultet ili svet rada.
Program PO namenjen je mladima koji treba da odaberu ili učvrste izbor budućeg zanimanja. Srednjoškolski uzrast mladih je obuhvaćen programom karijernog informisanja kroz usluge koje mladi pružaju mladima u okviru aktivnosti Kancelarije za mlade (KzM) kao centra za karijerno informisanje.
kzm trening profesionalne orjentacije

Radio emisija KZM-a "Glas mladih"

U subotu, 27.04.2013. u 18 časova na talasima radio Lima (96.2 MHz) Kancelarija za mlade Priboj će emitovati prvu u nizu omladinskih radio emisija pod nazivom "Glas mladih".
Prvi voditelji emisije su volonteri KZM-a, Sonja Totić i Lazar Janović.
Emisija se bavi mogućnostima i problemima mladih u našem gradu kao i kulturnim dešavanjima.
Reprizni termin emisije je nedeljom u 13 časova.

kzm radio plakat